ГоловнаСвіт

США уріжуть витрати на навчання іракської поліції

Реалізація програми почалася в жовтні 2011 року.

США уріжуть витрати на навчання іракської поліції
Фото: etoday.ru

США скорочують обсяги коштів, які виділяють на навчання іракської поліції, а до кінця року можуть зовсім припинити фінансування такої програми.

За інформацією видання, кількість американських інструкторів уже скоротили з 350 до 100. Розглядають можливість скорочення їхнього числа до 50. За словами експертів і деяких представників Держдепартаменту США, з Іраку до кінця 2012 року відкличуть усіх інструкторів.

Заступник держсекретаря США Томас Нідс заявив, що скорочення масштабів програми є частиною зусиль зі скорочення персоналу американського посольства в Іраку.

Представник посольства США в Багдаді, як повідомляє Associated Press, спростував припущення про те, що Вашингтон може повністю відмовитися від навчання іракської поліції.

Реалізацію програми розпочали в жовтні 2011 року, на неї вже було виділено 500 мільйонів доларів (кошти пішли переважно на ремонт і будівництво навчальних приміщень).

Минулого місяця чимало іракських поліцейських відмовилися відвідувати ці заняття. За їхніми словами, вони дають мало користі. Газета наводить як приклад висловлювання одного з американських інструкторів. На одному із занять він стверджував, що людину, яка готується стати смертником, можна розпізнати за двома ознаками - зняття з банківського рахунку великої суми грошей і пияцтво. Як наголошено в публікації, лише окремі іракці мають банківські рахунки, а пияцтво бойовики-суніти вважають смертним гріхом.

У міністерстві внутрішніх справ Іраку ставили під сумнів доцільність таких значних витрат на програму, про яку Багдад ніколи не просив. Наприкінці минулого року відомство, яке перевіряє фінансування американських проектів в Іраку, попередило, що програма з навчання поліції може стати "бездонною ямою" для американських платників податків.

З 2003 року на навчання іракської поліції США загалом витратили близько восьми мільярдів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram