ГоловнаСвіт

У Буркіна-Фасо захистять відьом і чаклунів

Жертвою, як правило, виявляється старий чоловік.

У Буркіна-Фасо захистять відьом і чаклунів
Колдуньи в Буркина-Фасо
Фото: Lenta.ru

Уряд Буркіна-Фасо спільно з іноземними правозахисниками розробило програму захисту громадян країни, звинувачених в чаклунстві. Згідно зі звичаєм, що поширений у сільській місцевості, людей, яких запідозрили у зв'язках із потойбічними силами, б'ють, виганяють із помешкань і не дають повернутися в рідні місця.

Привід для таких підозр часто дає ритуал, що має назву "винесення тіла". Група людей несе по селу тіло людини, яка померла підозрілою смертю. Вважають, що покійник сам приводить людей, які несуть його, до відьми або чаклуна, які напустили на ще живу особу злі чари.

Як правило, в ролі жертви виявляється старий чоловік (у більшості випадків - жінка), якого тут же оголошують "пожирачем душ" і "відьмою" ("чаклуном"). Незважаючи ні на які протести, таку людину зазвичай б'ють і виганяють зі села.

Уряд Буркіна-Фасо оголосив, що до 2016 року в країні буде введено програму захисту таких людей: їм нададуть притулок, їжу, а також кошти для облаштування на новому місці. Крім того, планують надавати їм юридичну допомогу з метою відновлення доброго імені.

За словами правозахисників, держава повинна також заборонити "винесення тіла", оскільки саме цей ритуал породжує левову частку "відьом" і "чаклунів", проте уряд поки побоюється ламати сформовані століттями традиції. До того ж, було вирішено відмовитися від ідеї кримінального переслідування учасників розправ над "пожирачами душ", оскільки зазвичай їх б'ють і виганяють усім селом. Знайти конкретного винуватця злочину в цих випадках майже неможливо.

У звіті ООН від 2005 року, присвяченому дотриманню прав жінок у Буркіна-Фасо, експерти визнали складність цієї проблеми і закликали уряд підійти до її вирішення "творчо", використовуючи не тільки заборони й заохочення, а й особливості місцевої культури. Від конкретних порад фахівці ООН, утім, утрималися.

Боротьба з чаклунами - явище, поширене не тільки в Буркіна-Фасо. Так, у грудні 2011 року в Саудівській Аравії за вироком шаріатського суду відрубали голову відьмі. У тому ж році президенту Ірану Махмуду Ахмадінежаду довелося публічно відректися від своїх прихильників, яких запідозрили у викликанні джинів, а в Індії було нейтралізовано банду з 23 осіб, які спеціалізувалися на вбивствах відьом і чаклунів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram