ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Москві на "контрольну прогулянку" вийшли 10 тис. опозиціонерів

Опозиційну акцію організували літератори і музиканти.

У центрі Москви в опозиційній акції "Контрольна прогулянка", організованій літераторами та музикантами, взяли участь близько 10 тисяч осіб.

Про це повідомляє кореспондент РБК із місця подій.

У ході беруть участь не тільки письменники й інші представники столичної інтелігенції, але і звичайні городяни.

"Зараз ми виведемо мільйони і попросимо мирно звільнити Кремль", - пожартував бере участь у прогулянці депутат Державної думи Геннадій Гудков.

При цьому в прес-службі головного управління міністерства внутрішніх справ (ГУ МВС) у Москві повідомили, що в акції взяли участь близько 2 тис. осіб. За даними поліції, захід уже завершився. Нікого з учасників не було затримано. У поліції зазначили, що учасники ходи створили деякі труднощі для руху громадського транспорту.

Як написав організатор акції письменник Борис Акунін у своєму блозі в "Живому Журналі", головна мета заходу - встановити, чи можуть москвичі вільно гуляти своїм містом чи для цього потрібен якийсь спеціальний пропуск. Письменник запросив мера Москви, депутатів Московської міської думи, а також усіх охочих поспостерігати за цією прогулянкою. "Роблячи вигляд, що мирно розмовляємо про літературу (а насправді трясучись від страху), ми прогуляємося від одного Олександра Сергійовича (пам'ятника Пушкіну) до іншого (пам'ятника Грибоєдову). Заповіти складено, останні пісні написано, деякі про всяк випадок уже спорудили собі пам'ятник нерукотворний", - повідомив письменник.

Компанію Акуніну склали письменник і журналіст Дмитро Биков, письменник Леонід Зорін, музиканти Олексій Кортнєв і Андрій Макаревич, журналіст Сергій Пархоменко, письменниця Людмила Улицька й інші. В акції також узяли участь публіцист Віктор Шендерович, журналіст Ольга Романова і науковий керівник Вищої школи економіки Євген Ясін. Від участі в акції відмовився письменник і лідер незареєстрованої партії "Інша Росія" Едуард Лимонов. За його словами, йому, "переконаному противнику режиму", не місце поряд із "легкими фрондерами".

Ідея "Контрольної прогулянки" виникла після масових затримань опозиціонерів під час "Маршу мільйонів" 6 травня і під час акцій на бульварах у центрі Москви, де активісти продовжують протестувати проти порушень на парламентських і президентських виборах.

Нагадаємо, 6 травня в Москві за вчинення протиправних дій, непокору співробітникам поліції і організацію провокацій у районі Болотної площі було затримано більш ніж 400 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram