ГоловнаСвіт

Сербська опозиція готова вийти на вулиці з протестами

Заявляють про масові фальсифікації.

Сербська опозиція готова вийти на вулиці з протестами
Томислав Николич
Фото: http://ruserbia.com

Лідер опозиційної Сербської прогресивної партії (СПП) Томіслав Ніколич заявив, що не визнає результатів виборів 6 травня і готовий розпочати ненасильницькі акції протесту по всій Сербії.

Про це повідомляє агентство "Танюг".

Ніколич, який вийшов у другий тур президентських виборів разом із лідером Демократичної партії (ДП) Борисом Тадичем, пообіцяв у неділю повідомити, чи братиме він участь у подальшій боротьбі за посаду очільника держави.

Ніколич заявив, що СПП має "багато доказів, що вибори були незаконними". Сьогодні ж партія передала поліції мішок із виборчими бюлетенями, які служать доказом фальсифікації результатів виборів.

Заява Ніколича про невизнання результатів виборів і початок акцій протесту прозвучала незабаром після того, як стало відомо про те, що демократи домовилися із соціалістами сформувати урядову коаліцію. Домовленості про політичну співпрацю досягнули 9 травня.

Нагадаємо, 6 травня в Сербії відбулися президентські, парламентські, крайові та місцеві вибори.

Згідно з даними РВК на четвер, після підрахунку бюлетенів, Тадич випередив Ніколича в першому турі президентських виборів із рекордно малим відривом - лише в 10 тисяч голосів.

Водночас коаліція "Зрушимо Сербію" на чолі з Ніколичем лідирувала на парламентських виборах, отримавши 73 мандати із 250. А коаліція "Вибір за краще життя" на чолі з Тадичем посіла друге місце (67 мандатів). Щоб здобути конституційну більшість (126 місць), демократи і соціалісти, як очікується, заручаться підтримкою декількох партій національних меншин і проєвропейськи орієнтованої партії "Об'єднані регіони Сербії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram