ГоловнаСвіт

Спадкоємці творця рецепта Pepsi-Cola подали до суду на виробника

Комерційний успіх прийшов до Pepsi-Cola тільки після 1931 року.

Спадкоємці творця рецепта Pepsi-Cola подали до суду на виробника
Фото: rus.db.lv

Спадкоємці вченого, який брав участь у створенні напою Pepsi-Cola, подали до суду на виробника легендарного напою компанію PepsiCo Inc, яка нібито заважає їм вільно публікувати факти про життя їхнього батька та використовувати його документами.

Роберт і Джоан, син і дочка вченого Річарда Рітчі (Richard Ritchie) у позові, який вони подали у п'ятницю у федеральний суд Манхеттена в Нью-Йорку, стверджують, що харчовий гігант забороняє їм реалізувати на вільному ринку права на життєпис свого батька, а також його документи, пов'язані з рецептурою напою.

У позові вказується, що розкриття цих документів має знаходитися під захистом Першої поправки до конституції США, що забезпечує свободу слова, тому це не може розглядатися як порушення промислової таємниці компанії.

На сайті PepsiCo Inc йдеться, що класичний рецепт напою був створений на основі пептіна та горіхів коли хіміком Калеб Бродхемом наприкінці 1890-х років. Після Першої світової війни Бродхем збанкрутував і компанія перейшла до інших власників.

Позивачі стверджують, що новий комерційний успіх прийшов до Pepsi-Cola тільки після 1931 року, коли їх батько Річард Рітчі змінив рецептуру напою. Сам вчений помер 1985 року, а папери із записами його роботи над напоєм спадкоємці знайшли тільки 2008 року.

За словами дітей Рітчі, дізнавшись про цю знахідку, співробітник архіву PepsiCo відвідав їхній будинок і, ознайомившись з паперами, заявив, що вони "ніколи не повинні з'явитися у відкритому доступі", оскільки стосуються виробничих секретів компанії.

Представники PepsiCo наразі не дали жодних коментарів щодо поданого проти них позову.

PepsiCo Inc. володіє марками Pepsi, 7up, Mirinda та Diet Pepsi. Також у лінію продуктів компанії входять соки Tropicana, вода Aquafina, різні закуски - Lay's, Cheetos, Doritos та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram