ГоловнаСвіт

Опозиція перемагає на виборах до сербського парламенту

Радикалів у цьому скликанні не буде.

Опозиція перемагає на виборах до сербського парламенту
Фото: itar-tass.com

Коаліція опозиційних сил "Зрушимо Сербію" перемагає на виборах до сербського парламенту, здобуваючи 24,01% голосів (73 депутатські мандати).

Про це свідчать оприлюднені в понеділок дані Республіканської виборчої комісії після обробки інформації з 97,51% виборчих дільниць.

Коаліція "Зрушимо Сербію" об'єднує 12 блоків і партій, найбільшою з яких є Сербська прогресивна партія Томіслава Ніколича.

Друге місце, за попередніми підсумками голосування, займає коаліція "Вибір за краще життя" - 22,07% голосів (67 мандатів). Ця коаліція складається з шести спілок і партій, найбільшою з яких є Демократична партія Бориса Тадича, котрий займав посаду президента країни до своєї добровільної відставки на початку квітня.

До парламенту проходять блок "Соціалістична партія Сербії - Партія пенсіонерів - Єдина Сербія" (лідер Івіца Дачич) - 14,54% (44 мандати) і Демократична партія Сербії (лідер Воїслав Коштуніца) - 7% (21 мандат).

П'ятивідсотковий бар'єр також подолали коаліція "Поворот" (сформована навколо Ліберально-демократичної партії Чедомира Йовановича) - 6,53% (20 мандатів) і Об'єднані регіони Сербії (лідер Младжан Дінкич) - 5,51% (16 мандатів).

Ще чотири партії національних меншин отримають від одного до п'яти депутатських крісел.

Головною несподіванкою став провал Сербської радикальної партії (4,61%), усупереч прогнозам, вона не зуміла потрапити до парламенту.

На парламентських виборах 2008 року радикали зайняли друге місце. Незабаром після тих виборів партія пережила розкол - із неї вийшов Томіслав Ніколич, який заснував власну Сербську прогресивну партію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram