ГоловнаСвіт

Антарктика виснажила більш ніж половину природних вод

Учені заявили, що Нью-Йорк може повністю затопити вже через 10 років.

Антарктика виснажила більш ніж половину природних вод
Фото: ukranews.com

За спостереженнями австралійських океанологів, об'єм придонних холодних вод в Антарктиці зменшився на 60% порівняно з рівнем 1970 року. Про це заявив голова дослідницької групи Стів Рінтоул.

Група кліматологів здійснила експедицію навколо Південного континенту на судні Aurora Australis від бухти Співдружності на захід із поверненням до Австралії. Під час подорожі вчені відбирали проби води і визначали її температуру та солоність.

Після порівняння результатів вимірювань із даними 1970 року виявилося, що товщина придонних антарктичних вод настільки зменшилася, що тепер становить менш ніж половину від колишнього показника.

Причини виснаження придонних вод поки не зрозумілі. Учені припускають, що це пов'язано зі збільшенням швидкості танення антарктичного льодовика. Талий лід розбавляє солоні придонні шари і робить їх менш щільними. Таким чином, за словами вчених, зменшення об'єму придонної води є ще одним важливим маркером глобальної зміни клімату. Крім того, об'єм холодних вод може впливати на океанічні течії, важливі для формування клімату.

Раніше про зменшення шару холодних вод повідомляла інша група дослідників, яка аналізувала результати вимірювань із 1980-го по 2000 рік. Дослідники визначили, що швидкість виснаження водних мас становить близько 8 мільйонів тонн на секунду, що, наприклад, дорівнює чверті об'єму Гольфстріму.

Зі збільшенням танення льодів Антарктиди і Гренландії кліматологи пов'язують тривогу з приводу підвищення рівня Світового океану. Нещодавно вчені заявили, що підвищення температури повітря лише на два градуси зумовить повне танення гренландських льодовиків і підняття рівня Світового океану на 20 метрів. Щоправда, вони додали: відбуватиметься це впродовж не менш ніж 50 тисяч років.

З іншого боку, зараз групи гляціологів доповідають про збільшення обсягів снігових мас у Гімалаях і про виявлення льодовиків у Японії.

А американські вчені заявили на підставі результатів нещодавнього дослідження, що Нью-Йорк може повністю затопити вже через 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram