ГоловнаСвіт

Бундестаг бойкотуватиме ЧС-2014 з хокею в Білорусі

Невдоволення ФРН спровоковане стратою двох засуджених.

Бундестаг бойкотуватиме ЧС-2014 з хокею в Білорусі
Эмблема чемпионата мира по хоккею 2014 года
Фото: Lenta.ru

Депутати бундестагу виступили за бойкот чемпіонату світу з хокею 2014 року в Білорусі. Проект резолюції із закликом перенести захід в іншу країну розробили фракції соціал-демократів (СДПН) і "зелених", пише Sueddeutsche Zeitung. До роботи над проектом приєдналися також депутати владної коаліції ХДС/ХСС і ВДП. Німецькі політики вважають, що президент Білорусі Олександр Лукашенко не є "гідним господарем" для чемпіонату.

У бундестазі вирішили взятися за питання ЧС-2014 з хокею на тлі суперечок про поведінку політиків напередодні чемпіонату Європи з футболу в Україні. Депутати не виключають, що будуть бойкотувати змагання через справу екс-прем'єра Юлії Тимошенко, оскільки вважають її політичним в'язнем.

На думку "зелених", у Білорусі ситуація з правами людини набагато гірша, ніж в Україні, тому потрібно заздалегідь ухвалити рішення про перенесення заходу в іншу країну. У резолюції депутати мають намір звернутися до Німецької хокейної спілки з проханням порушити цю тему на конгресі Міжнародної федерації хокею в Гельсінкі. Політики впевнені, що "більшості спортсменів буде неприємно отримувати нагороди з рук диктатора".

У Німеччині Лукашенка критикують за жорстоке придушення опозиційних виступів і арешти супротивників режиму. Крім того, невдоволення у ФРН, як і у всій Європі, викликала смертна кара двох засуджених за теракт у мінському метро.

Раніше Європарламент закликав національні хокейні федерації виступити проти проведення ЧС-2014 у Білорусі. Президент Міжнародної федерації хокею (IIHF) Рене Фазель вказав тоді на нейтралітет спорту щодо політики і відмовився переносити змагання. Утім, він зазначив, що дискусії ще не закрито, її можна буде продовжити на травневому конгресі IIHF.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram