ГоловнаСвіт

Спецслужби ФРН знайшли в контрабандному порно плани терактів "Аль-Каїди"

Терористи зізнавалися, що повинні економити.

Спецслужби ФРН знайшли в контрабандному порно плани терактів "Аль-Каїди"
Фото: Lenta.ru

Спецслужби Німеччини знайшли в контрабандних порнофайлах сотні документів, що містять плани нових терактів міжнародної мережі "Аль-Каїда". Про це у вівторок, 1 травня, пише CNN із посиланням на власні джерела, а також на матеріал німецької газети Die Zeit.

Документи виявили на записувальних пристроях, конфіскованих у ймовірного посібника терористів 22-річного Максуда Лодіна. Його заарештували у травні 2011 року в Берліні після того, як він повернувся з Пакистану. В одязі молодика знайшли цифровий пристрій і карту пам'яті. На цих носіях виявили порнографічний фільм Kick Ass і файл під назвою Sexy Tanja. Увагу працівників спецслужб привернув той факт, що невеличкі ролики займали занадто багато пам'яті - і їх вирішили перевірити.

Кілька тижнів опісля криптологам удалося виявити зашифровані всередині відеодокументи "Аль-Каїди", серед яких були плани терактів у Європі. Зокрема, терористи обговорювали можливість захопити круїзний лайнер або ж напасти на великий готель за сценарієм терактів у Мумбаї 2008 року.

Серед документів були інструкції з красномовними назвами "Вивчені уроки" і "Майбутні справи". У документах йшлося про те, що завербовані "Аль-Каїдою" європейці повинні проходити прискорене тренування, а потім повертатися додому і вже звідти підтримувати контакт із лідерами організації, а не залишатися в Пакистані чи Афганістані. Представники терористичної мережі зізнавалися, що повинні заощаджувати ресурси, оскільки фінансове становище організації нестабільне.

Експерти зазначають, що, судячи з тону документів, лідери "Аль-Каїди" мали намір зосередитися на дрібних і менш затратних операціях, щоб відвернути увагу служб безпеки європейських країн. Тим часом "Аль-Каїда", імовірно, повинна була підготувати теракт, який за масштабом можна порівняти із серією атак 11 вересня 2001 року.

Серед документів були інструкції німецькою, англійською й арабською мовами. Німецькі фахівці вважають, що вони складені у 2008-2009 роках. Незважаючи на це, джерела в американській розвідці упевнені, що документи є дуже цінними для борців із тероризмом.

Максуда Лодіна, в якого виявили порнофайли до інструкцій "Аль-Каїди", звинувачують у причетності до терористичної діяльності. Своєї провини він не визнає.

Нагадаємо, що рік тому в Пакистані під час операції спецпризначенців ВМС США було вбито лідера "Аль-Каїди" Усаму бін Ладена. В особняку, де ховався бін Ладен, виявили велику кількість носіїв інформації, відомості на яких також кидають світло на плани "Аль-Каїди".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram