ГоловнаСвіт

У Казахстані заборонять продавати цигарки вночі та у вихідні

МОЗ підрахувало, що в країні регулярно курять близько 27% населення.

У Казахстані заборонять продавати цигарки вночі та у вихідні
Фото: Lenta.ru

Влада Казахстану має намір посилити правила торгівлі тютюновими виробами. Зокрема, обмежити час продажу проміжком з 11:00 до 21:00, а також заборонити торгівлю цигарками у вихідні. Відповідні положення, як повідомляє "Интерфакс-Казахстан", містить концепція законопроекту "Про державне регулювання виробництва й обігу тютюнових виробів".

Документ підготувало міністерство фінансів республіки. Згідно з ним, продавати цигарки можна буде лише особам, які досягли 21 року (зараз цей вік становить 18 років). Відомство також пропонує ввести ліцензування імпорту та продажу тютюнових виробів. На думку авторів концепції, це дасть необхідні важелі впливу на недобросовісних суб'єктів ринку - тим, хто реалізує цигарки дітям, призупинять дію ліцензії. А в разі повторного порушення дозвіл на продаж відкличуть.

Окрім того, документ (у разі його прийняття) зобов'яже місцевих виробників сигарет використовувати тютюн, вирощений вітчизняними фермерами. Також запропоновано встановити норми, за якими продаватимуть тютюнову сировину через систему біржового ринку, що, своєю чергою, повинно виключити демпінг цін.

Реалізацію цигарок пропонують заборонити поруч з установами культури, будинками і територіями організацій охорони здоров'я, освіти, спортивними і спортивно-технічними спорудами, стадіонами, а також біля місць проведення заходів для дітей.

Зазначимо, що, згідно з чинними в Казахстані правилами, куріння заборонено в навчальних закладах, лікарнях, а також у розважальних закладах (включно з нічними клубами, дискотеками і кінотеатрами). Крім того, не дозволено палити в під'їздах будинків і в приміщеннях, які є робочими місцями. Продавати цигарки не можна в магазинах, що торгують товарами для дітей, а також у секціях самообслуговування.

Зазначимо, що, за даними казахстанського МОЗ, в країні регулярно курять близько 27% населення (більш ніж чотири мільйони осіб).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram