ГоловнаСвіт

У Китаї зроблять національний мікропроцесор

У Китаї поширена практика впровадження власних стандартів у сфері обчислювальної техніки.

У Китаї зроблять національний мікропроцесор
Фото: Lenta.ru

Уряд Китаю обере національну мікропроцесорну архітектуру, пише блог ExtremeTech. Пристрої на такій архітектурі використовуватимуться у всіх проектах, які фінансуються за гроші держави.

Архітектуру визначить група, до якої увійдуть чиновники та представники наукових закладів і комп'ютерних компаній, серед яких Huawei і ZTE. Перше засідання групи відбулося в березні. Учасники мають вирішити, чи слід розробити власну архітектуру або вибрати одну з існуючих.

Серед варіантів, які розглядаються, - архітектури Alpha, ARM, MIPS, PowerPC і китайська UPU. На MIPS засновані процесори Loongson, які в Китаї використовуються в шкільних комп'ютерах, а Alpha використовується в процесорах ShenWei. Ці процесори задіяні в китайському суперкомп'ютері Sunway Bluelight.

У Китаї розповсюджені пристрої на ARM, однак доводом проти використання цієї архітектури є вартість ліцензії. За право випускати процесори Cortex-A9 потрібно заплатити британській ARM Holdings від п'яти мільйонів доларів. Проти вибору на користь PowerPC говорить замала кількість програм.

Створення власної архітектури буде складним і довготривалим процесом, однак перевагою стане можливість контролювати проект на всіх стадіях, враховуючи розробку апаратної частини та програмного забезпечення.

Віце-президент компанії MIPS Technologies Роберт Бісмут (Robert Bismuth) зазначив, що мікроархітектуру оберуть "у найближчі місяці".

Практика впровадження власних стандартів у сфері обчислювальної техніки та телекомунікацій дуже поширена в Китаї. Так, в країні діє мережа четвертого покоління TD-LTE, специфікації якої створили в Китаї за участю оператора China Mobile.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram