ГоловнаСвіт

Мінфін Ірландії попередив про небезпеку провалу референдуму

Обсяг коштів від МВФ залежить від допомоги ЄС.

Мінфін Ірландії попередив про небезпеку провалу референдуму
Фото: "Фокус"

Міністр фінансів Ірландії Майкл Нунан попередив про небезпеку провалу референдуму з приводу закону про "бюджетну дисципліну ЄС".

За словами Нунана, якщо закон відкинуть, це може завадити отриманню нових траншів фінансової допомоги від МВФ.

За умовами законопроекту, якщо Дублін висловиться проти ухвалення закону про "бюджетну дисципліну", він позбудеться

фінансової допомоги від Європейського фонду фінансової стабільності.

При цьому термін надання Ірландії 85 млрд євро з боку ЄС і МВФ спливає вже наприкінці 2012 року, тоді як експерти одностайні: острівна держава потребує нових позик.

Противники законопроекту говорять про можливість нових позик на світовому фінансовому ринку або у МВФ чи Світовому банку. Однак Нунан натякнув, що МВФ сам не виділятиме коштів проблемним державам єврозони (Греції, Португалії й Ірландії). "Вони готові виділяти антикризові кошти, тільки якщо Європа візьме на себе основний ризик. Обсяг виділених МВФ коштів залежить від допомоги ЄС", - сказав міністр.

Останні дані опитувань громадської думки свідчать, що законопроект підтримають 47% громадян країни, 35% мають намір голосувати проти, а 17% іще не визначилися. Референдум призначено на 31 травня 2012 року.

Нагадаємо, що Договір про бюджетну дисципліну передбачає зниження дефіциту бюджету до 0,5% ВВП. Зараз планку встановлено на рівні 3%, і вона має значною мірою рекомендаційний характер. Закон повинні ратифікувати національні парламенти. В Ірландії було вирішено провести референдум.

Раніше повідомляли, що соціаліст Франсуа Олланд у разі обрання президентом Франції наступного дня запропонує колегам по ЄС переглянути умови договору бюджетної стабільності, увести податок на фінансові транзакції та фінансувати держпроекти коштом Європейського банку інвестицій і Європейського структурного фонду, а також випустити єврооблігації для фінансування інфраструктурних проектів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram