ГоловнаСвіт

Американський пастор знову спалив Коран

Американська влада неодноразово просила пастора відмовитися від своїх намірів.

Американський пастор знову спалив Коран
Терри Джонс
Фото: Lenta.ru

Пастор зі штату Флорида Террі Джонс, відомий своїми антиісламськими настроями, 28 квітня спалив кілька екземплярів Корану і зображення пророка Мухаммеда.

Так Джонс протестував проти дій іранської влади, яка засудила до смерті християнського священика Юсефа Надархані. Спалення відбулося біля церкви в Гейнсвіллі. Як зазначає Agence France-Presse, палити книги Джонсові допомагав ще один пастор, однак його імені не вказано.

Протипожежна служба Гейнсвілла виписала церкві штраф за порушення міських правил пожежної безпеки.

Юсефа Надархані заарештували 2009 року, 22 вересня 2010 року його засудили до смертної кари. Повідомляли, що священика звинувачують у зреченні ісламу і прийнятті християнства. Під час радіопромови 9 лютого Террі Джонс погрожував спалити Коран, якщо іранська влада не відпустить Надархані до 28 числа.

Американське керівництво наполегливо просило пастора відмовитися від своїх намірів. Зокрема, в Пентагоні заявляли, що своїми діями Джонс піддає додатковому ризику американських солдатів в Афганістані й інших куточках світу.

Спалити Коран Террі Джонс намагався й раніше. Уперше про такий намір він заявив напередодні дев'ятої річниці терактів 11 вересня 2001 року. Першого разу пастор здійснив свій план у березні 2011 року. Спалювання Корану обурило мусульман. Незабаром після інциденту ісламісти напали на будівлю місії ООН в Афганістані. Унаслідок атаки загинули 12 людей.

У квітні 2011 року Террі Джонс спробував спалити примірник Корану біля мечеті в передмісті Детройта. У відповідь суд заборонив йому протягом найближчих трьох років наближатися до мечетей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram