ГоловнаСвіт

У Бразилії знайшли спосіб захистити літаки від птахів

Експеримент був визнаний успішним.

У Бразилії знайшли спосіб захистити літаки від птахів

Використання тренованих соколів і яструбів для запобігання зіткнення літаків із птахами розпочалося на півдні Бразилії, повідомила урядова служба аеропортів країни Infraero.

Пілотний проект впроваджений в аеропорті столиці штату Ріу-Гранді-ду-Сул, міста Порту-Алегрі, де з грудня 2011 року вдалося перехопити 156 птахів, які уявляли потенційну загрозу для літаків, зазначає відомство.

За даними Infraero, на стадії експерименту в 2009 і 2010 роках число зіткнень повітряних суден з птахами вдалося знизити на 80%. Ці результати були визнані успішними, шість яструбів і п'ять соколів офіційно вступили на службу з охорони повітряного простору аеропорту Порту-Алегрі від птахів.

Метою проекту, вартість якого становить 700 тисяч бразильських реалів (370 тисяч доларів), є повне викорінення таких пригод у зоні відповідальності аеропорту.

Винним у зіткненнях у Бразилії найчастіше стає гриф-урубу - великий птах вагою до 2 кілограмів (розмах крил - 1,5 метра). Цей птах-падальник поширений в Америці, де займає екологічну нішу європейської ворони. При зіткненні грифа з літаком може виникнути аварійна ситуація і навіть авіакатастрофа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram