ГоловнаСвіт

ООН виплатить $1 млрд з іракського нафтового фонду

Жертви вторгнення Іраку отримають компенсації.

ООН виплатить $1 млрд з іракського нафтового фонду
Фото: alternativenews.org

Група ООН затвердила $1 млрд як компенсацію для жертв вторгнення Іраку в Кувейт 1991 року.

Про це повідомляє агентство Associated Press у четвер, 26 квітня.

Компенсаційна комісія ООН заявила, що гроші розділять між чотирма компаніями і двома урядовими або міжнародними організаціями. Комісія не повідомила, яким саме організаціям надасть гроші, але сказала, що всі вони працюють у Кувейті.

Наразі комісія виплатила $36,4 млрд урядам і міжнародним організаціям, щоб ті поширили серед 1,5 млн претендентів. Залишаються ще $16 млрд, які призначені для невідомих заявників у Кувейті.

До вторгнення коаліційних сил на чолі з США до Іраку 2003 року комісія отримувала 25% доходів від продажу іракської нафти, щоб компенсувати втрати і збитки, завдані вторгнення Іраку в Кувейт 1991-го. Після вторгнення в Ірак ця сума скоротилася до 5% від продажу іракської нафти.

Війна в Перській затоці - війна (17 січня - 28 лютого 1991 р.) між багатонаціональними силами (БНС) (на чолі із США, згідно з мандатом ООН) та Іраком за визволення і відновлення незалежності Кувейту.

Вторгнення коаліційних сил до Іраку 2003 року - військова акція США і країн-союзників проти Іраку з метою повалення уряду Саддама Хусейна. Офіційним приводом для початку військових дій були заява про зв'язок режиму з міжнародним тероризмом, зокрема, рухом "Аль-Каїда", а також пошук і знищення зброї масового ураження. Також вважають, що однією із цілей вторгнення було здобуття контролю над іракською нафтою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram