ГоловнаСвіт

​Пакистанський суд звинуватив прем'єр-міністра у неповазі

Справи щодо корупції влади не відновлятимуть.

​Пакистанський суд звинуватив прем'єр-міністра у неповазі
Юсуф Раза Гилани
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Пакистану визнав прем'єр-міністра Юсуфа Реза Гілані винним у неповазі до суду за відмову відновити справи щодо корупції проти президента Асифа Алі Зардарі та політичної еліти країни.

Про це повідомляє Reuters у четвер 26-го квітня.

Проте, прем'єра засудили лише до символічного покарання - затримали на кілька хвилин у залі суду. У найгіршому разі Гілані загрожувало до шести місяців в'язниці та відмова від посади. Пакистанські ЗМІ зазначають, що "м'який" вирок суттєво послаблює позиції діючого кабінету.

"Через причини, які запишуть пізніше, прем'єр-міністр визнаний винним у неповазі й умисному нехтуванні постановою Верховного суду", - сказав суддя Насир-уль-Мульк.

"Я думаю, що те, що вони зробили, так це взяли (справу) з правового поля та кинули його на політичну арену", - сказав Кирило Алмейда, відомий оглядач газети Dawn.

Він також сказав, що опозиційні парламентарі тепер можуть спробувати усунути Гілані з посади.

"(Після рішення суду) буде масований тиск з боку опозиції, ЗМІ, громадянського суспільства, які будуть говорити: "Його засудили за нехтування букви закону, і він повинен повернутися додому ", - сказав Алмейда, додавши, що на Гілані здійснюватиметься великий тиск, аби він пішов у відставку ".

У грудні 2009-го року Верховний суд Пакистану виніс вердикт про неконституційність Декрету про амністію 2007 року, ухваленого військовим лідером Пакистану генералом Первезом Мушаррафом. Декрет проголошував амністію опозиційним політикам, проти яких були порушені кримінальні справи. Одним з фігурантів справ про корупцію є і діючий президент Пакистану Асиф Алі Зардарі. Гілані не став відновлювати справи, посилаючись на юридичний імунітет президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram