ГоловнаСвіт

Сирійські війська порушують договір з ООН

Сирійці насміхаються над спостережною місією ООН.

Сирійські війська порушують договір з ООН
архивное фото
Фото: glavcom.ua

Урядові війська Сирії застрелили чотирьох цивільних осіб в автобусі в північній провінції Ідліб, незважаючи на міжнародний тиск на Дамаск із метою припинити бойові дії.

Про це повідомляє Reuters у середу, 25 квітня.

Сирійська обсерваторія з прав людини заявила, що в останньому акті насильства чотирьох осіб було вбито на контрольно-пропускному пункті на головній дорозі з Алеппо до столиці.

В інтернет-відео, яке, за словами сирійської опозиції, знято невдовзі після інциденту, показали тіла двох жінок і пораненого чоловіка, який лежав на ношах.

У сирійських ЗМІ, які жорстко контролює влада, не було жодних згадок і коментарів про стрілянину в Дамаску, куди заборонено в'їзд більшості іноземних журналістів.

Напад на автобус може посилити дипломатичний тиск на Дамаск.

Колишній генсек ООН і міжнародний посередник з урегулювання конфлікту в Сирії Кофі Аннан повідомив Радбез ООН у вівторок, що Сирія не вивела війська з населених пунктів, чим порушила умови перемир'я.

"Ситуація в Сирії залишається неприйнятною. Сирійська влада повинна виконати свої зобов'язання в повному обсязі, а припинення порушень у всіх формах повинні дотримуватися всі сторони", - сказав він.

Він також зазначив, що сили безпеки цілилися в людей, котрі зустрічали членів спостережної місії ООН, яка покликана покласти край конфлікту, жертвами якого стало понад 9000 осіб.

"Якщо це підтвердиться (напад на автобус), то це абсолютно неприйнятно і негідне", - сказав Аннан.

Виступаючи перед 15 країнами Радбезу ООН, Аннан наголосив на необхідності отримати "очі та вуха" в Сирії. Наразі в Сирії 15 з 300 запланованих неозброєних спостерігачів ООН. Причини повільного розгортання місії не зрозумілі.

Активісти кажуть, що навіть мінімальна присутність місії ООН призвела до зменшення щоденних жертв, але голова місії ООН із підтримання миру Ерве Ладсу сказав, що розгортання перших 100 спостерігачів займе місяць, чим насмішив багатьох сирійців.

"Їм потрібно місяць, аби приїхати? Вони що, їдуть на конях?" - запитав житель міста Хомс, який пережив армійський обстріл. Він відмовився назвати своє справжнє ім'я.

Любительська

відеозйомка зафіксувала подорож групи спостерігачів у відмінних синіх шоломах ООН і бронежилетах та їх зустрічі з повстанцями і жителями обстріляних районів у містах і селищах по всій країні. Використовуючи чорний гумор, деякі з них також знущалися над спостерігачами, які, за їхніми словами, "вдавали, що не бачили і не чули нічого поганого".

"Через місяць у нас буде 1000 або й 2000 убитих - це безглуздо. Як може міжнародне співтовариство спостерігати, якщо не буде переміщатися швидко?" - запитав повстанець із провінції Хама Мусаб аль-Хамаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram