ГоловнаСвіт

Китайці клонували "дієтичну" вівцю

Клони можуть замінити натуральні продукти

Китайці клонували "дієтичну" вівцю
Фото: Кадр из видео, с сайта лаборатории www.bab-genomics.com

Китайські вчені створили генетично модифіковану вівцю з геном, що відповідає за вироблення "правильних" жирів.

Про це повідомляє Reuters.

Вчені запозичили ген у круглого хробака Caenorhabditis elegans, якого широко використовують у дослідженнях як модельний організм.

Відомості про результати експерименту були представлені на сайті компанії BGI Ark Biotechnology Co LTD, яка є одним із партнерів Пекінського інституту геноміки (ПИГ).

Вівця на прізвисько Пен-Пен, яку назвали на честь авторів дослідження (Peng Peng), народилася 26 березня цього року. Вчені заявляють, що тварина здорова і розвивається нормально.

"Вона (овечка) дуже добре розвивається і дуже здорова, як звичайна вівця", - сказав провідний учений ПИГ Ду Ютао.

Проект клонування було запущено ще два роки тому. За період розвитку проекту біологи замінили процедуру стандартного типу на більш спрощене "ручне клонування". За їхніми відомостями, новий метод відрізняється більшою ефективністю процедури, якщо враховувати специфічність клімату і брак сучасного обладнання.

Джерелом клітинного матеріалу стала вівця вовняної породи "китайський меринос". У геном тварини ввели ген, який бере участь у виробництві поліненасичених жирних кислот в організмі круглого хробака. Потім яйцеклітину пересадили сурогатній матері, яка певний термін виношувала Пен-Пен.

"Ми взяли ген C. Елеганс (круглий черв'як), який показав (у попередніх дослідженнях) збільшення ненасичених жирних кислот, які дуже корисні для здоров'я людини", - сказав Ду.

Багато вчених вважають поліненасичені жирні кислоти дуже корисними для раціону людей. Китайські вчені клонували генетично модифіковану вівцю, що містить "хороший" тип жиру, який у природі міститься в горіхах, насінні, рибі та зелені, що допомагає знизити ризик серцевих нападів і серцево-судинних захворювань. Однак серед науковців також існує думка, що поліненасичені жири призводять до швидкого старіння організму.

Китай, який годує 22% світового населення, має тільки 7% орних земель світу. В останні роки країна витратила багато ресурсів для збільшення внутрішнього виробництва зерна, м'яса й інших продуктів харчування. Попри це, виникає занепокоєння про безпеку генетично модифікованих продуктів, і буде потрібно принаймні кілька років, щоб подібне м'ясо потрапило на ринок Китаю.

"Китайський уряд заохочує трансгенні проекти, але ми повинні мати більш досконалі методи і результати, щоб довести, що трансгенні рослини і тварини нешкідливі та безпечні для споживання, що має вирішальне значення", - наголосив Ду.

США є світовим лідером у виробництві ГМ-культур. Управління з продовольства і медикаментів США схвалило продаж продуктів харчування від клонів та їх потомства, заявивши, що ці продукти не відрізняються від неклонованих тварин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram