ГоловнаСвіт

У Білорусь повертаються посли ЄС

Дипломатичний конфлікт між Мінськом і Брюсселем виник наприкінці лютого.

У Білорусь повертаються посли ЄС
Посол Польши в Белоруссии Лешек Шерепка
Фото: Lenta.ru

У Білорусь почали повертатися посли країн ЄС, які покинули республіку в лютому на тлі конфлікту між Євросоюзом і білоруською владою. Кордон Білорусі вже перетнули посли Швеції та Польщі.

Посилаючись на білоруську службу "Радіо Свобода", видання повідомляє, що посол Чехії планує повернутися до Мінська в п'ятницю, 27 квітня. До кінця цього тижня в Білорусь розраховує прибути і дипломатичний представник Естонії.

У МЗС Литви підтвердили, що до Білорусі повернеться і литовський посол. Коли це станеться, не уточнюють.

Про майбутнє повернення послів раніше повідомило видання EUobserver. За його інформацією, відповідне рішення було ухвалено в Брюсселі наприкінці березня.

Уже після цієї звістки в Білорусі було звільнено з ув'язнення двох опозиціонерів: колишнього кандидата в президенти Андрія Саннікова і його соратника Дмитра Бондаренка. Обох помилував президент Олександр Лукашенко. Звільнення Саннікова й інших опозиціонерів, засуджених за антипрезидентські виступи 2010 року, вимагали представники ЄС, висуваючи це як умову для поліпшення відносин із білоруською владою.

Дипломатичний конфлікт між Мінськом і Брюсселем виник наприкінці лютого. Тоді Росія відкликала свого дипломатичного представника з ЄС, а також посла з Польщі. При цьому білоруська влада рекомендувала польському послу та представникові Євросоюзу в Білорусі покинути республіку для консультацій. Однак Білорусь у цій ситуації вирішили покинути всі європейські посли.

Демарш Мінська, який спровокував від'їзд європейських дипломатів, за однією з версій, був пов'язаний із планами Брюсселя розширити санкції проти Білорусі (а саме - ввести обмеження щодо великих білоруських бізнесменів і їхніх компаній). Такі санкції згодом дійсно запровадили. Вони передбачали заборону на в'їзд до ЄС для вказаних підприємців і замороження їхніх активів на території Євросоюзу. Обґрунтовуючи санкції, в Брюсселі заявили, що бізнесмени "підтримують режим Лукашенка".

У білоруському МЗС після цього заявили, що за такої ситуації європейські посли можуть не повертатися в республіку. Однак згодом Мінськ усе ж пішов на поступки щодо засуджених опозиціонерів. Білоруська опозиція висловлювала припущення, що йдеться про угоду між Мінськом і Брюсселем: звільнення опозиціонерів в обмін на повернення послів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram