ГоловнаСвіт

Китай втрутився в Суданський конфлікт

КНР підтримує економічні відносини і з Суданом, і з Південним Суданом.

Китай втрутився в Суданський конфлікт
Сальве Киире и Ху Цзиньтао
Фото: Lenta.ru

Голова КНР Ху Цзіньтао 24 квітня закликав Судан і Південний Судан проявити стриманість і відмовитися від застосування насильства у вирішенні двосторонніх конфліктів.

Так Ху Цзіньтао відреагував на слова південносуданського президента Сальви Кііра про те, що північні сусіди оголосили війну його країні. Китайський лідер і його південносуданський колега зустрілися в Пекіні, куди Кіір прибув із шестиденним візитом.

Голова КНР також зазначив, що спірні питання слід вирішувати шляхом переговорів і взаємних поступок. "Головне на сьогодні завдання - це припинення збройного протистояння й активна співпраця сторін із міжнародними посередниками", - пояснив Ху Цзіньтао.

При цьому він додав, що Судану і Південному Судану як сусідам усе одно доведеться якось домовитися і діяти разом.

Кіір на це відповів, що не зміг відмовитися від візиту до Китаю в такий непростий момент тільки тому, що Пекін є стратегічним партнером його країни.

КНР підтримує тісні економічні відносини і з Суданом, і з Південним Суданом. Зокрема, Пекін вклав чималі гроші в розвиток інфраструктури з видобутку нафти на півдні та її перекачування до портів на півночі. Однак через протистояння двох Суданів і видобуток, і транспортування нафти припинилося, через що страждають не тільки Джуба і Хартум, але й Пекін.

У зв'язку з цим Китай докладає активних дипломатичних зусиль, щоб посадити сторони за стіл переговорів і домогтися відновлення нафтового експорту.

Нагадаємо, вранці 24 квітня суданські бойові літаки завдали чергового удару по об'єктах на південь від кордону. У Джубі це сприйняли за оголошення війни та пообіцяли відповісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram