ГоловнаСвіт

Бен Ладен мав намір розвалити економіку США

"Аль-Каїда" готувала серію терактів після 11 вересня.

Бен Ладен мав намір розвалити економіку США
Взрывы башен-близнецов в США
Фото: Newsru.com

Один із соратників покійного лідера "Аль-Каїди" Усами бен Ладена під час слухань в американському суді розповів, що вибухи веж-близнюків Усесвітнього торгового центру в Нью-Йорку були не стільки актом залякування, скільки спробою знищити американську економіку.

Громадянин Великобританії Сааджіт Бадат заявив під час судового засідання, що бен Ладен порівнював економіку США з ланцюжком, в якій достатньо обірвати лише одну ланку - такою, за задумом лідера терористів, мав стати ринок авіаперевезень.

Із цієї причини "Аль-Каїда" після подій 11 вересня планувала провести ще серію вибухів на повітряному транспорті. Одним із виконавців такого теракту мав стати і сам Бадат.

Його було заарештовано в листопаді 2003 року і через два роки засуджено до 13 років ув'язнення. Терорист зізнався, що планував запустити вибуховий пристрій, захований у черевику, однак в останній момент передумав сідати в літак.

При цьому Бадат готував теракт паралельно з іншим британським терористом-"черевичником" - Ричардом Рейдом. Того заарештували в грудні 2001 року, коли він безуспішно намагався запустити вибуховий пристрій на борту літака, що прямував у Маямі. 31 січня 2003 року суд у Бостоні (США) засудив його до довічного ув'язнення.

Варто зазначити, що свідчення в американському суді британець дає на правах вільної людини - він уклав зі слідством угоду, його звільнили на два роки раніше. Бадат виступає на процесі проти боснійського емігранта Адіса Медунджаніна.

Останнього звинувачують у тому, що 2009 року він вступив у змову з колишніми друзями по школі, з метою організації вибухів у нью-йоркському метро. Звинувачення на адресу Медунджаніна за статтею "тероризм" складаються з дев'яти пунктів. Якщо його провину буде доведено за всіма цими пунктами, йому загрожує довічне ув'язнення

.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram