ГоловнаСвіт

Учені створили "еліксир" молодості

Речовину протестували на щурах

Учені створили "еліксир" молодості
Фото: Lenta.ru

Наразі "еліксир" протестовано лише на щурах. Результати дуже здивували вчених.

Фулерени можна буде використовувати не тільки в боротьбі зі злоякісними пухлинами, а й зі старінням організму. Дослідники з Паризького університету запропонували як діючу речовину не фруктові кислоти, а молекулу, що складається з 60 атомів вуглецю, і представляє собою геодезичну сферу - бакмінстерфуллерен або бакібол.

Учені провели клінічні випробування токсичної дії молекул на організм щурів. Для цього вони використовували три групи гризунів: одну контрольну та дві експериментальні. Першу групу тварин годували як завжди і давали воду, іншим давали порцію оливкової олії, відомого своїми омолоджувальними властивостями, а третім - підмішували в олію бакмінстерфуллерени.

У підсумку з'ясувалося, що середня тривалість життя в першій групі тварин становила 22 місяці, у другій - 26 місяців, а третя вразила науковців рекордним "довголіттям" - гризуни прожили аж 42 місяці, тобто майже вдвічі більше, ніж контрольна група. Дослідники пояснюють молодильні властивості коктейлю його антиоксидантною дією. Тобто бакіболи не тільки не труїли організм щурів, а й благотворно впливали - бакмінстерфуллерен знижує окислювальний стрес, який є причиною старіння. Отриманий результат стане в нагоді медикам і токсикологам.

Французькі вчені сподіваються, що фулерени можна буде використовувати не тільки в боротьбі зі злоякісними пухлинами та нейродегенеративними захворюваннями людини, а й зі старінням організму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram