ГоловнаСвіт

МЗС Ізраїлю вважає припинення поставок газу бізнес-суперечкою

МЗС Ізраїлю: "Це торговельна суперечка"

МЗС Ізраїлю вважає припинення поставок газу бізнес-суперечкою

Ізраїль, аби уникнути подальшого погіршення відносин із Каїром, заявив, що вважає припинення поставок природного газу з Єгипту частиною бізнес-, а не дипломатичної суперечки.

Про це повідомляє Reuters у понеділок, 23 квітня.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Авігдор Ліберман заявив, що скасування угоди є "не дуже хорошим знаком", але додав: "Ми хочемо розглядати це (припинення поставок), як торговий спір. Думаю, перетворювати бізнес-суперечку на дипломатичну було б помилкою" .

"Ізраїль зацікавлений у збереженні мирного договору. Ми вважаємо, що це також вищі інтереси Єгипту", - сказав він.

Єгипетська компанія EGAS підтвердила в неділю припинення 20-річного контракту, згідно з яким Єгипет постачав 40% природного газу до Ізраїлю. Голова EGAS Мохамед Шойб заявив, що рішення не було політичним, що "EGAS припинив операцію, тому що інша сторона не виконала своїх зобов'язань".

Єгипет став першою з двох арабських країн, які підписали мирний договір з Ізраїлем.

Відносини Єгипту та Ізраїлю були напруженими, оскільки президент Хосні Мубарак, прихильник мирного договору, був повалений народним повстанням торік.

Ізраїльський міністр фінансів Юваль Штайніц висловив тривогу щодо економічних і дипломатичних наслідків рішення перервати контракт.

Минулого року диверсанти неодноразово пошкоджували трубопровід, який проходить через Синайський півострів. Це призвело до значних збоїв поставок, відтак Ізраїль попередив, що на країну чекають перебої з електрикою цього літа.

Штайніц також зазначив, що рішення Єгипту створило "небезпечний прецедент, який кидає тінь на мирні угоди та спокійну атмосферу між Єгиптом і Ізраїлем".

Нагадаємо, в неділю, 22 квітня, Єгипет припинив поставки газу до Ізраїлю і розірвав в односторонньому порядку довгостроковий договір про подальші постачання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram