ГоловнаСвіт

Пентагон розраховує зробити солдатів США більш "окатими"

Міністерство оборони США замовило у вашингтонської фірми Innovega контактні лінзи, власник яких зможе фокусувати погляд на декількох предметах одночасно.

Пентагон розраховує зробити солдатів США більш "окатими"
Фото: ИТАР-ТАСС

Новий пристрій працюватиме "в парі" зі спеціальними окулярами, зображення з яких проектуватиметься на самі лінзи. На думку розробників, ця технологія дозволить підвищити поінформованість солдатів у бойовій обстановці.

Лінзи дозволять носієві фокусуватися відразу на двох об'єктах, оскільки інформація,що надходить на лінзи окулярів, не заважатимуть бачити ціль, розташовану на відстані. Такого ефекту досягають за допомогою двох різних фільтрів - центральна частина кожної лінзи скеровує світло з інформаційного екрана всередину зіниці, тоді як периферійна частина спрямовує світло на її обвід. У підсумку і перша, і друга "картинка" потрапляють на сітківку достатньо різкими. "Зазвичай, коли за допомогою фотоапарата фокусуєшся на віддаленому або близькому об'єкті, різким буде лише один із них, - розповів виконавчий директор компанії Стів Віллі. - Одягнувши наші контактні лінзи, ви зможете фокусувати зір одночасно на декількох об'єктах - бачити так, як зазвичай люди не бачать".

Контракт з Управлінням перспективних досліджень міноборони США на створення повністю функціонального прототипу лінз підписано цього тижня. "Угода дає нам можливість розпочати створення прототипів негайно", - повідомив Віллі.

Ці лінзи наразі проходять клінічні випробування в США. Виконавчий директор компанії, проте, має намір отримати патент на нову технологію і сподівається, що створені на її основі пристрої можуть надійти у відкритий продаж до кінця 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram