ГоловнаСвіт

У Львові школярі розфарбували писанки в кольори СС

У Львові відбувається чергова акція на підтримку ветеранів СС "Галичина" - місцеві школярі та студенти розмальовують великодні яйця символами дивізії.

У Львові школярі розфарбували писанки в кольори СС
Фото: Lenta.ru

На так звані "писанки" наносять зображення жовтого лева, що стоїть на задніх лапах і оточений трьома коронами. Ще один варіант малюнка - "тризуб Святого Володимира" (державний герб України, його зображення легіонери СС "Галичина" носили на петлицях).

Писанки мали б подарувати ветеранам дивізії наприкінці квітня, до річниці створення "Галичини". Офіційно про початок її формування оголосили 28 квітня 1943 року спеціальним актом німецького губернатора Галичини Отто Вехтера.

У створеній нацистами дивізії служили мешканці

Західної України. Вона брала участь у придушенні повстань і боротьбі з партизанами в декількох європейських країнах. 1944 року під містом Броди вона вперше вступила в бій з регулярними частинами Радянської армії і була практично повністю знищена.

Нагадаємо, у квітні 2009 року у Львові з'явилися плакати з емблемою дивізії СС "Галичина" і підписом: "Вони захищали Україну" (замовником їхнього розміщення було націоналістичне об'єднання "Свобода"). Після подальшого міжнародного скандалу плакати зняли.

У жовтні минулого року стало відомо, що у Львові з'явилося таксі "СС Галичина", водії якого вітали пасажирів словами "Слава Україні!".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram