ГоловнаСвіт

Президент Сербії вирішив піти у відставку

Президент Сербії Борис Тадич піде у відставку, щоб забезпечити можливість проведення дострокових виборів керівника держави.

Президент Сербії вирішив піти у відставку
Фото: cumhuriyet.com

Про це повідомила белградська радіостанція B92 у вівторок, 3 квітня.

За даними B92, Тадич, термін повноважень котрого минає лише наприкінці 2012 року, вже повідомив своїх соратників із Демократичної партії про намір достроково залишити посаду президента. Офіційно про відставку Тадич мав би оголосити сьогодні, 4 квітня.

Демісія Тадича, зазначає B92, дозволить спікерові парламенту Славіці Джукич-Деянович, виконувачу обов'язків президента, призначити дострокові вибори глави держави на 6 травня 2012 року, об'єднавши їх із парламентськими і муніципальними. За даними B92, Тадич повідомив однопартійців, що Єдиний день голосування дозволить заощадити державні кошти, що, своєю чергою, сприятиме зростанню популярності партії.

На думку політологів, рішення Тадича достроково покинути посаду президента продиктоване бажанням допомогти Демократичній партії, лідером якої він є, на майбутніх парламентських виборах. За даними соцопитувань на початок квітня, Демократична партія поступається за популярністю опозиційній Сербській прогресивній партії (СПП).

Очікують, що сам Тадич знову кандидуватиме в президенти. У разі перемоги для Тадича це буде вже третій термін на посаді президента. Законодавство Сербії обмежує перебування однієї людини на посаді президента двома п'ятирічними термінами. Проте Тадич першого разу обрали президентом в іншій державі - федерації Сербії і Чорногорії, яка існувала до 2006 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram