ГоловнаТехнології

Росія запустила в космос телескоп, який створюватиме карту Всесвіту

"Спектр-РГ" вдалося запустити лише з третьої спроби.

З космодрому в Байконурі Росія запустила ракету-носій "Протон-М" з телескопом "Спектр-РГ", який створюватиме деталізовану карту Всесвіту в рентгенівських променях.

Космічна астрофізична обсерваторія "Спектр-РГ" є спільним проектом з Німеччиною, передає ВВС.

Телескопу належить за три місяці подолати 1,5 млн кілометрів і вийти в околиці точки Лагранжа L2 системи Сонце-Земля. У цій точці врівноважується гравітація від Землі та Сонця. Усього таких точок чотири, "Спектр-РГ" хочуть вивести на ближню до Землі, з протилежного боку від Сонця.

Фото: Роскосмос

Проведення астрофізичних досліджень заплановано протягом 6,5 років, з яких 4 роки - у режимі сканування зоряного неба, а 2,5 року - у режимі точкового спостереження об'єктів у Всесвіті за заявками світової наукової спільноти, повідомляється на сайті Роскосмосу.

Фото: Роскосмос

"Спектр-РГ" вдалося запустити лише з третьої спроби. Старт був запланований на 21 червня, проте був перенесений на 12 липня через проблеми з одним із джерел струму на телескопі. У п'ятницю фахівці знову виявили несправність, цього разу в самій ракеті. Через заміну несправного блоку пуск був перенесений рівно на добу.

"Спектр-РГ" складається з двох головних компонентів: більшу частину корпусу займає розроблений у Німеччині телескоп eRosita. Поряд - розроблений російськими вченими телескоп ART-XC. "

Як очікується, "Спектр-РГ" допоможе пояснити, чому Всесвіт розширюється все швидше. Основне завдання "Спектра-РГ" - вивчення таємничих космічних компонентів, які називають темною матерією і темною енергією.

За сучасними уявленнями, 73% маси Всесвіту існує в формі темної енергії, 23% - темної матерії, і тільки 4% належать до маси зірок і галактик, але уявлення про них є вельми обмеженим. Ймовірно, що темна матерія утримує звичайну видиму матерію за допомогою гравітації, а темна енергія, схоже, бере участь у прискоренні розширення Всесвіту.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram