ГоловнаТехнології

У США створюють Ліги програмування для школярів з регулярними чемпіонатами

Серед тих, хто змагаються - учні 5-х і 6-х класів.

У США створюють Ліги програмування для школярів з регулярними чемпіонатами
Фото: krcu.org

У штаті Міссурі, США, проходять останні раунди весняного сезону Юнацької Ліги програмування, в яких змагаються учні 5-х і 6-х класів з 17 американських шкіл. Змаганням передувало навчання за спеціальною програмою, розробленою Технологічним інститутом Маркетті, яку було безкоштовно надано місцевим загальноосвітнім закладам.

І програма навчання, і безпосередньо програма змагань змодельовані за принципом шкільних спортивних ліг, які особливо популярні в США. Ліга програмування складається з «регулярного чемпіонату», де команди школярів отримують бали за вирішення завдань різної складності і додаткові бали за креативність, а також ігор «плей-оф», де змагаються групові проекти команд. Оцінюють проекти місцеві фахівці IT-галузі.

«Ми вважаємо, що групові проекти добре відображають те, з якими завданнями хлопці в дійсності матимуть справу, коли виростуть», - говорить директор Ліги програмування Стейсі Догоні Лейн. За її словами, участь у Лізі не тільки дозволяє школярам захопитися духом змагань, а й дає знання, які в Технологічному інституті Маркетті називають «цифровою грамотністю майбутнього».

«Навіть якщо діти не стануть програмістами, вміння розуміти і говорити мовою інформаційних технологій, а також розуміння того, як їх елементи поєднуються один з одним, однозначно підуть їм на користь. А вміння мислити логічно - те, чому програмування дійсно вчить, - матиме позитивний вплив на вивчення будь-якої академічної дисципліни», - каже Стейсі Догоні Лейн.

Важливо відзначити, що на цей момент в Україні також працюють над просуванням ідеї впровадження, зокрема, раннього програмування в шкільну програму. На сьогодні розробкою програми навчання програмуванню для молодшої школи займається робоча методична група Гімназії А+ за підтримки групи компаній EVEREST.

«Західні практики в цьому напрямку вже мають колосальний результат, а головне - там прекрасно усвідомлюють, наскільки важливе програмування не тільки для всебічного розвитку майбутніх поколінь фахівців, а й для розвитку країни загалом. Україна знаходиться лише на початку цього непростого шляху, але сьогодні в нас є всі шанси для того, щоб забезпечити дітям можливість стати не менш просунутими і конкурентоспроможними на ринку. Ми старанно працюємо над тим, щоб це стало доступною реальністю в нашій країні», - підкреслив президент групи компаній EVEREST Юрій Чубатюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram