ГоловнаТехнології

Стартап з Черкас подав позов проти Apple

Дві ІТ-компанії звинувачують Apple у зловживанні монопольним становищем.

Стартап з Черкас подав позов проти Apple
Фото: unn.com.ua

Український стартап Kidslox з головним офісом в Черкасах виявився в центрі уваги світових ЗМІ після подання скарги на корпорацію Apple, передає Економічна правда.

Дві ІТ-компанії зі сфери батьківського контролю за мобільними девайсами подали скаргу до Європейської комісії з конкуренції на дії американської компанії Apple: стартап Kidslox, а також іспанська компанія Qustodio.

У своїй скарзі позивачі звинувачують Apple у зловживанні монопольним становищем і "витравленні" додатків, що дозволяють контролювати перебування дітей за мобільними телефонами. Створивши власну програму батьківського контролю, Apple блокує оновлення своїх конкурентів або просто видаляє їх з AppStore.

На сьогодні з AppStore видалені вже 11 додатків такого типу, наприклад Ourpact, Mobicip, Сurbi і інші. Kidslox і qustodio ще в апсторі і продовжують боротьбу.

Про справу написали The New York Times, BBC, CNN, Wired, Techcrunch, the Verge, Mirror, Sky News, Independent, The Times, MIT technology review і інші.

Компанії батьківського контролю підтримав в конфлікті з Apple колишній директор Apple, якого називають "батьком iPod", Тоні Фаделл, присвятивши цій проблемі кілька повідомлень в Twitter.

Схожі на Kidslox проблеми з Apple місяць тому з'явилися і у відомого додатка для прослуховування музики - Spotify.

"Це доводить, що подібна поведінка Apple має системний характер. Наша мета - відстояти права користувачів на вільний вибір, який додаток батьківського контролю їм вибирати. Після нашого звернення в Європейську комісію Apple кілька зменшив тиск на нас, але все одно не дає оновити Kidslox", - заявив СЕО і засновник Kidslox Віктор Євпак.

"Наш додаток - краще ніж те, що надає Apple. Ми робимо миттєве блокування, а вони - ні, у нас присутня якісна фільтрація контенту. Але головна конкурентна перевага - додаток є кросплатформним. Тобто якщо у батьків IOS, а у дітей - Андроїд, ти все одно можеш його контролювати", - зазначив Євпак.

Раніше повідомлялося, що засновник і власник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг заборонив співробітникам корпорації використовувати в роботі гаджети, створені на базі Apple.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram