ГоловнаТехнології

В Одесі відкрили центр кібербезпеки в управлінні СБУ

Це третій кіберцентр в Україні.

Сьогодні, 3 квітня 2019 року, відкрили одеський центр забезпечення кібербезпеки СБУ в будівлі облуправління спецслужби на Єврейській вулиці. Про це повідомляє "Думская".

Центр оснащений потужними комп'ютерами, частина яких має вихід в інтернет, а частина підключена тільки до внутрішньої мережі інтранет. Окрім цього, тут встановлено три великі екрани, на які можна виводити інформацію з комп'ютерів, камер відеоспостереження і т.д.

Фото: dumskaya.net

Заступник голови СБУ генерал-полковник Олег Фролов повідомив, що подібні центри працюють ще в Сумах і Дніпрі. Основне завдання центрів кібербезпеки полягає в локалізації кіберінцидентів і відбитті кібератак на інформаційні ресурси критичної інфраструктури.

Фото: dumskaya.net

У Дніпрі такий регіональний центр за грудень 2018 року запобіг 20 кібератакам.

Одна з основних загроз, з якими стикаються центри кібербезпеки, - поширення вірусів, таких як Petya, який у 2017 році атакував низку українських підприємств і організацій, а також одеську мерію і аеропорт.

Голова облуправління СБУ генерал-майор Олександр Довженко також додав, що одеський центр запрацює найближчим часом. У ньому працюватимуть фахівці з кібервідділу.

Апаратуру для центру закупили, зокрема, за рахунок коштів муніципальної програми "Безпечне місто".

Фото: dumskaya.net

Начальник ситуативного центру СБУ Максим Литвинов підкреслив, що кіберцентр - це не щоденне робоче місце фахівців з кібербезпеки, а приміщення, де вони зможуть приймати колективні рішення.

"Раніше фахівцям потрібно було бігати один до одного з кабінету в кабінет, а тепер вони зможуть зібратися всі в одному місці, швидко оцінити загрозу і вжити заходів", - зазначив Литвинов.

Нагадаємо, наприкінці березня 2019 року СБУ відзначила активізацію російських спецслужб в інформаційному просторі України. Підвищений інтерес спецслужб був пов'язаний із виборами президента України, що наближалися. В СБУ відзначали, що країна-агресор усіма засобами намагалася вплинути на виборчий процес через маніпулятивний вплив на електоральні настрої громадян України з використанням загальнодоступних і соціальних ресурсів інтернету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram