ГоловнаТехнології

Країни Східної Європи роблять ставку на раннє програмування

Раннє програмування в школах практикують також Китай, США, Канада, Сінгапур, Австралія, Ізраїль, Індія, Південна Корея.

Країни Східної Європи роблять ставку на раннє програмування
Фото: Inspired

British Council розробив трирічну освітню програму для запуску в таких балканських країнах, як Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Чорногорія, Північна Македонія та Сербія. Програма під назвою «Школи 21 століття» спрямована на навчання дітей у віці 10-15 років навичкам критичного мислення, вирішення проблем і програмування. Проект коштує 10 мільйонів фунтів і фінансується британським урядом. Його мета – виростити майбутнє покоління новаторів і підприємців та створити їм робочі місця.

Крім того, на початку березня поточного року міністр зв'язку Румунії Александр Петреску заявив, що його країна планує впровадити пілотну програму уроків програмування у початковій школі, повідомляє Romania-insider.com. Цей захід стоїть у ряді інших, включаючи податкові відрахування, призначені для забезпечення необхідної робочої сили в ІТ-секторі (останні три роки програмісти та працівники деяких інших спеціальностей в IT-секторі звільнені від прибуткового податку в Румунії).

«За останнє десятиліття стався сейсмічний зсув у сприйнятті потреби своєчасного навчання програмуванню. Буквально протягом п'яти років процес глобально прискорився. Сьогодні ми спостерігаємо, як ця тенденція стрімко захоплює всі країни світу», – зазначає президент групи компаній EVEREST Юрій Чубатюк. «В епоху інноваційних технологій, унікального програмного забезпечення та автоматизованих систем уже сьогодні понад 50% робочих місць у світі в усіх можливих сферах діяльності вимагають технологічних навичок. І ця цифра може збільшитися майже до 80% менш ніж за десять років. Саме тому починати навчати дітей комп'ютерним наукам потрібно вже зараз – у контексті їх ефективної підготовки до майбутнього, що наступає», - упевнений експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що департамент базової освіти ПАР розробив "систему навичок для мінливого світу" і планує з наступного року ввести навчання програмуванню в усіх класах середньої школи, починаючи з "нульового" (Grade R в ПАР).

Сьогодні раннє програмування у школах уже практикують Китай, США, Канада, Сінгапур, Австралія, Ізраїль, Індія, Південна Корея, а також значна частина країн Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram