ГоловнаТехнології

Час готувати суспільство до трансформації ринку праці за допомогою технологій штучного інтелекту, - експерт

За підрахунками аналітиків, до 2020 р. штучний інтелект може виключити майже 2 млн робочих місць

Час готувати суспільство до трансформації ринку праці за допомогою технологій штучного інтелекту, - експерт
Юрий Чубатюк
Фото: Макс Левин

Згідно з всеукраїнським опитуванням «Штучний інтелект: український вимір», проведеним Інститутом Горшеніна спільно з групою компаній Everest, українці не готові довірити програмам зі штучним інтелектом державне управління і політику.

Понад 40% (точніше 40,1%) опитаних заявили, що в цій сфері неприйнятно використовувати програми зі штучним інтелектом, лише 8,6% - що прийнятно. У п'ятірку сфер, де українці не допускають використання ШІ, також увійшли: мистецтво (37,1% проти 11,8%), юриспруденція (34,7% проти 12,0%), ЗМІ та журналістика (28,3% проти 12,4%) і спорт (33,1% проти 13,9%).

У свою чергу, сферами, де українці радо приймуть допомогу програм зі штучним інтелектом, стали будівництво (52,0% вважають використання таких програм прийнятним у цій сфері, 6,0% - неприйнятним), медицина (51,4% проти 28,3%), промисловість (46,0% проти 6,0%), освіта і наука (39,1% проти 21,3%), комунальне господарство (38,2% проти 10,7%).

З усіх професій українці найбільше готові довірити роботам і програмам з елементами ШІ роботу прибиральника. 67,1% респондентів вважають, що в цій професії роботи і відповідні програми зможуть повністю замінити людину, і тільки 7,3% упевнені у зворотному. Також українці готові, що роботи позбавлять їх професії вантажника (45,4% проти 5,4%), будівельника (39,7% проти 15,6%), касира (39,1% проти 6,7%) і охоронця (35,1% проти 8,7%).

Навпаки, недоступними роботам і ШІ українці вважають професії лікаря (64,2% вважають, що роботи-медики не зможуть замінити людей, проти такого погляду 3,6%), няні/вихователя (49,2% проти 5,0%), вчителя/викладача (46,9% проти 8,2%), медсестри (45,4% проти 7,8%).

Президент групи компаній Everest Юрій Чубатюк, коментуючи результати дослідження, заявив, що інтелектуальні технології не знищують, а трансформують ринок праці, і до такої трансформації суспільство потрібно готувати вже сьогодні.

«Якщо ми звернемося до західних досліджень, то формула взаємодії людини і штучного інтелекту буде очевидна і проста. За підрахунками аналітиків, до 2020 р. ШІ дійсно може виключити майже 2 млн робочих місць, але при цьому і створить понад 2,4 млн - за рахунок необхідності найму фахівців для роботи з інноваціями. У цьому вся суть інтелектуальних технологій - вони не знищують ринок праці, вони його трансформують. Саме до цього і людей, і галузі, починаючи з освітнього сектору, який дає необхідні знання та навички, потрібно готувати вже сьогодні. У суспільстві завжди будуть зберігатися ті сфери діяльності, де людський потенціал за жодних умов не поступиться можливостям штучного інтелекту. Але при цьому ми можемо розважливо і без зайвих побоювань використовувати його там, де він уже довів свою ефективність», - сказав експерт.

Нагадаємо, соціологічне дослідження на тему «Штучний інтелект: український вимір» було проведено Інститутом Горшеніна на замовлення і у співпраці з групою компаній Everest у вересні 2018-го методом інтерв'ю face-to-face за місцем проживання респондентів. Усього було опитано 1000 респондентів у віці від 16 років до 65 років у всіх обласних центрах України (без урахування окупованих територій АР Крим, міста Севастополь, Донецької та Луганської областей, на Донбасі дослідження було проведено в Маріуполі і Сєвєродонецьку) за квотами: регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 3,1%.

Повне дослідження можна подивитися за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram