ГоловнаТехнології

Загальний внесок інноваційних розробок у глобальний світовий ВВП оцінюється в $15,7 трлн, - Юрій Чубатюк

Розумна політика залучення інвестицій зрушить ринок інтелектуальних технологій в Україні з мертвої точки, вважає президент групи компаній Everest.

Загальний внесок інноваційних розробок у глобальний світовий ВВП оцінюється в $15,7 трлн, - Юрій Чубатюк
Юрий Чубатюк
Фото: Макс Левин

Розвитку інноваційного середовища в державі сприятимуть стратегічні кейси взаємодії з бізнесом і орієнтир на залучення світового інвестиційного капіталу. Суть у правильному розподілі і застосуванні внутрішніх і зовнішніх глобальних ресурсів, вважає президент групи компаній Everest Юрій Чубатюк.

«Коли йдеться про інновації, ми повинні чітко розуміти, що це загальнодоступне благо. Наш фінансовий капітал - не локальний. Ми можемо вільно претендувати на те, що вже є на світовому ринку, і так само вільно на ньому конкурувати. Розумна політика залучення інвестицій зрушить ринок інтелектуальних технологій в Україні з мертвої точки», - сказав спікер під час презентації дослідження «Штучний інтелект: український вимір» в Інституті Горшеніна.

Чубатюк нагадав, що, згідно з підрахунками західних аналітиків, загальний внесок інноваційних розробок у глобальний світовий ВВП сьогодні оцінюється в $15,7 трлн. До 2030 р. очікується, що завдяки технологіям штучного інтелекту, зокрема, цей показник зросте ще на 14%. На збільшення продуктивності ключових галузей - освіту, безпека, екологія, IoT, агрокомплекс, логістика, медицина, техпромисловість - припаде до $7 трлн, а на зростання споживання - більш ніж $9 трлн.

«Коли формуються ці показники, до уваги беруться, перш за все, капіталовкладення США, Китаю, країн Західної Європи. Але це не є обмеженням за замовчуванням для таких країн, як Україна. Ми з таким самим успіхом можемо зробити ставку на людський капітал, на залучення інвесторів з того-таки Заходу для просування наших технологічних стартапів, на реформування «просілих» галузей за допомогою можливостей бізнесу. І продемонструвати таким чином свій інтерес і конкурентоспроможність», - підкреслив президент групи компаній Everest.

Чубатюк також вважає, що окремої уваги з боку держави вартий освітній сектор, оскільки рано чи пізно Україна, як і Захід, зіткнеться з проблемою нестачі кваліфікованих кадрів у роботі з технологіями.

«Працювати в цьому напрямку потрібно вже зараз - щоб мати чітке уявлення про те, що ми будемо робити вже через 10 років, коли про штучний інтелект потрібно буде не говорити, а вміти з ним конкурувати», - підсумував спікер.

Повністю дослідження можна глянути за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram