ГоловнаТехнології

NASA запустило до МКС ракету-носій, створену за участю українських підприємств

Головна конструкція першого ступеня ракети розроблена КБ "Південне".

Ракета-носій Antares з космічним кораблем Cygnus в суботу, 17 листопада, стартувала з космодрому у Вірджинії, повідомляє NASA.

Фото: EPAUPG

"Прямуючи на МКС, вантажний корабель Cygnus доставить близько 7400 фунтів (близько 3,4 тонн - ред.) вантажів", - йдеться в повідомленні.

Antares створена американською корпорацією Orbital ATK за участю, зокрема українських підприємств.

"Так, головна конструкція першого ступеня ракети розроблена конструкторським бюро "Південне" і виготовлена на "Південному машинобудівному заводі ім.Макарова" у співпраці з українськими підприємствами "Хартрон-Аркос", "Хартрон-ЮКОМ", "Рапід" та іншими. Українські фахівці брали активну участь у випробуваннях "Антареса", які проводилися в США", - написав посол України в США Валерій Чалий у своєму Facebook.

Він зазначив, що ракета Antares "є успішним прикладом взаємодії компаній космічної галузі України та США у сфері мирного дослідження космосу".

"Саме ця ракета повинна доставити вантажний модуль "Сігнус" до Міжнародної космічної станції", - додав він.

Сьогоднішній старт - це вже десята доставка вантажів на МКС з одинадцяти, замовлених NASA у компанії Orbital ATK в рамках контракту на 2,9 млрд доларів. Вісім з них були здійснені із застосуванням ракети-носія Antares, в двох інших випадках використовувалася ракета Atlas V.

Orbital ATK - одна з двох компаній, яка займається доставкою вантажів на МКС для NASA. Ще 20 запусків космічне управління замовило у компанії SpaceX, яка використовує ракети-носії Falcon 9 і вантажні модулі Dragon. SpaceX виконала вже 14 з них.

Минулого разу

Antares запускали в травні 2018 року. Тоді вона теж доставляла вантажний модуль Cygnus на Міжнародну космічну станцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram