ГоловнаТехнології

Facebook видалив 270 сторінок російської "фабрики тролів"

Одне із заблокованих видань мало близько мільйона підписників.

Facebook видалив 270 сторінок російської "фабрики тролів"
Фото: news.bigmir.net

Соціальна мережа Facebook видалила понад 270 сторінок і акаунтів, пов'язаних із російським "Агентством інтернет-досліджень", відомим як "фабрика тролів".

Як написав голова соцмережі Марк Цукерберг, видалені сторінки були спрямовані на російських користувачів і російськомовну аудиторію в сусідніх із Росією країнах, у тому числі в Україні, Азербайджані й Узбекистані.

Деякі зі сторінок, за даними Facebook, належали новинним виданням, але також керувалися російською "фабрикою тролів". Зокрема, одне із заблокованих видань мало близько мільйона підписників у фейсбуці і близько 500 тисяч підписників в інстаграмі.

Крім того, Facebook пообіцяв найближчим часом випустити спеціальний додаток, що дозволяє користувачеві перевірити, чи є він підписником пов'язаних із "фабрикою тролів" акаунтів.

"Більшість наших заходів, вжитих раніше проти "Агентства інтернет-досліджень", були спрямовані проти його втручання в закордонні вибори. Зараз ми видаляємо їхні сторінки, спрямовані на росіян. Це російське агентство неодноразово діяло за допомогою обману і намагалося маніпулювати людьми в США, Європі і Росії, і ми не хочемо бачити його у Facebook в жодній частині світу", - написав Цукерберг.

У вересні 2017 року Facebook відзвітував про виявлення та блокування акаунтів "фабрики тролів", які могли вплинути на президентські вибори в США. За даними соцмережі, "Агентство інтернет-досліджень" за два роки витратило 100 тисяч доларів на придбання реклами у Facebook. Пости "фабрики тролів" про американську політику у Facebook побачили 126 мільйонів користувачів.

У лютому 2018 року Мін'юст США офіційно звинуватив 13 співробітників "Агентства інтернет-досліджень", включаючи його гендиректора Євгена Пригожина, у втручанні в американські вибори.

3 квітня про блокування своїх акаунтів у Facebook і Instagram оголосило Федеральное агентство новостей, яке пов'язують з "фабрикою тролів". Крім того, були заблоковані сторінки видань "Невские новости", "Журналистская правда", "Экономика сегодня" і "Политика сегодня".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram