>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Арбітражний суд відхилив позов південноафриканської бігунки щодо тестостерону

Кастер Семеня буде змушена або знижувати рівень гормону в крові, або змагатися з чоловіками.

Арбітражний суд відхилив позов південноафриканської бігунки щодо тестостерону
Кастер Семеня
Фото: EPA/UPG

Спортивний арбітражний суд (CAS) відхилив апеляцію дворазової олімпійської чемпіонки, південноафриканської бігунки Кастер Семені до Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF). Рішення опубліковано на сайті відомства.

Семеня виступала проти нових правил, які зобов'язують спортсменок з підвищеним рівнем тестостерону приймати ліки для зниження цього гормону в організмі.

У квітні 2018 року IAAF оголосила про нові правила допуску спортсменок до змагань. Якщо рівень тестостерону в їх організмі перевищує п'ять наномоль на літр, то вони повинні або знизити його, або заявлятися на змагання для чоловіків. В організації вважають, що підвищений тестостерон дає спортсменкам перевагу в деяких дисциплінах. Йшлося, зокрема, про біг на 400 метрів, 400 метрів з бар'єрами, 800 метрів і біг на милю.

Семеня вимагала визнати ці правила незаконними і дискримінаційними. В IAAF відзначали, що нововведення повинні вирівняти шанси спортсменок.

У рішенні CAS йдеться, що сторона Семеня не змогла довести, що ці правила незаконні. При цьому суд рекомендував IAAF не вводити правила, поки не буде зібрано більше доказів того, що вони необхідні.

Нагадаємо, в 2009 році Семеня стала чемпіонкою світу на дистанції в 800 метрів. Вона прийшла до фінішу з відривом від найближчої суперниці в 2,5 секунди. IAAF року змусила Семеню пройти перевірку на визначення статі. Результати досліджень оприлюднені не були. Після цього вона виграла Олімпійські ігри ще двічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram