>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

В Асоціації борців розповіли, як готуватимуться до Олімпіади-2020

Заплановано істотно поліпшити результат.

В Асоціації борців розповіли, як готуватимуться до Олімпіади-2020
архивное фото
Фото: Макс Левин

Протягом 2019 року збірні команди із вільної та греко-римської боротьби мають мету отримати максимальну кількість ліцензій на участь у Літніх Олімпійських іграх 2020 року, які пройдуть в Токіо, а на самій Олімпіаді – суттєво покращити результати останніх змагань. Про це в інтерв’ю Газеті по-українськи заявив перший віце-президент Асоціації спортивної боротьби Юрій Копитко.

Він нагадав, що з 1992 року українські борці здобули 15 олімпійських медалей: 4 золоті, 5 срібних і 6 бронзових. За видами – 6 медалей принесли борці греко-римського стилю, 9 – вільного. «Тому, звичайно, і від Олімпіади в Токіо ми очікуємо не гірших результатів. Особливо високі надії покладаємо на нових тренерів, які мають заступити на посади із 1 січня 2019 року», - додав він.

Однак протягом останніх двох олімпіад результати були невтішними – з Лондона і з Ріо-де-Жанейро привезли всього по одній медалі. «При тому що зазвичай ми займали 3-6 позиції у світовому заліку, то за останні роки опустилися на позиції, нижче від 15-ї…І тут великі запитання, вочевидь, до тренерів. Змінювалися правила міжнародних змагань, наші суперники міняли тактику і техніку ведення поєдинків, а методики підготовки наших спортсменів не змінювалися. Ба більше – навіть фінансування стабілізувалось і постійно збільшується, а результатів катма», - відзначив Копитко.

На його думку, «стали потрібні нові підходи, відхід від радянської школи, підтримка командного духу, а команди цього не отримували». Натомість, на прикладі нового головного тренера чоловічої збірної з вільної боротьби Григорія Данько, вважає віце-президент Асоціації, можна говорити про покращення ситуації у цей важливий для спортсменів рік.

«Григорій Володимирович уже підготував кількох призерів Олімпійських ігор і це саме по собі є великим показником рівня професійності. І очевидно він знає, у який спосіб дати раду команді напередодні Олімпіади, як сформувати відповідну команду із тренерів, лікарів, асистентів тощо. Думаю, цим же критерієм керувався міністр Жданов, коли ухвалював рішення на користь Данька. І ми в Асоціації вдячні йому за професійний підхід, готовність працювати із борцівською спільнотою заради досягнення спільної мети – отримання олімпійських медалей. Ми тут відчуваємо повну підтримку і взаєморозуміння», - підкреслив Копитко.

«У нас спільна мета – спочатку максимум ліцензій для участі в Олімпіаді, а потім – максимум медалей і високих місць. Для її досягнення потрібно шукати компроміси, а не поливати одне одного брудом через незгоду у кадровому питанні. Внесок кожного в перемогу не буде забутий. І маємо шукати найефективніший шлях досягнення такої перемоги», - додав він.

За його словами, наразі із Григорієм Даньком уже підписано контракт, де чітко вказані його зобов’язання щодо майбутніх місць і медалей. «Данько зможе сформувати тренерський штаб з однодумців і професіоналів (зараз якраз іде процес призначення старших тренерів), що є необхідною умовою для покращення мікроклімату в команді. Мені здається, такий контракт – дуже мотиваційний інструмент. І в його ефективності ми зможемо переконатися вже найближчим часом», - підсумував Юрій Копитко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram