>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Опубліковано останнє відеоінтерв'ю Міхаеля Шумахера до трагедії

Інтерв'ю пролежало "на полиці" 5 років.

Фото: michael-schumacher.de

29 грудня 2013 року семиразовий чемпіон Формули-1 Міхаель Шумахер отримав важку травму голови на лижному курорті Мерібель у французьких Альпах, в результаті він досі залишається прикутий до ліжка.

За місяць до фатальної події німець записав відеоінтерв'ю, яке відразу не встигли опублікувати.

Після інциденту інтерв'ю 5 років вирішили не показувати зі зрозумілих причин, і відтоді родина зберігала його, очевидно, для особливого випадку.

Найближчий "особливий випадок" - це 50-річчя Міхаеля (3 січня 2019 року).

Напередодні ювілею офіційний сайт Міхаеля Шумахера опублікував відеоінтерв'ю легендарного гонщика.

- Який титул був для вас найбільш емоційним?

- Однозначно, 2000 рік з "Феррарі". 21 рік для "Феррарі" без чемпіонства, чотири роки для мене. Нарешті, у Сузукі-2000 я провів прекрасну гонку, і ми виграли чемпіонат.

- Кого з суперників у "Формулі-1" ви поважали найбільше всіх?

- Однозначно Міка Хаккінен. Великі битви, але завжди теплі відносини.

Фото: EPA/UPG

- Наскільки важлива фізична форма в "Формулі-1"?

- "Формула-1" дуже важка. Раніше, без посилення гальм і керма, вона була ще важчою. Але у будь-якому разі це один з найважчих видів спорту, до нього потрібно багато готуватися.

- У вас були кумири в дитинстві?

- Я стежив за Айртоном Сенною, Вінченцо Соспірі. Але справжнім кумиром для мене був Тоні Шумахер (голкіпер "Кельна" та збірної Німеччини, чемпіон Європи 1980 року, срібний призер чемпіонатів світу 1982 і 1986 років, - прим. LB.ua), тому що він був великим футболістом.

Фото: topsport.bg

- Ви вірили, що будете встановлювати рекорди "Формули-1", чи у вас були сумніви у своїх здібностях?

- Рекорди - це одне. Сумніви? Вони дуже важливі, щоб не бути занадто самовпевненим. Потрібно бути скептичним, шукати можливості для поліпшень, для кроку вперед. Я відчував, що недостатньо хороший, що потрібно продовжувати працювати над собою. Напевно, це була одна з причин того, що я став тим, ким я є.

- Ви завжди говорили, що успіх досягається командними зусиллями. Але хіба "Формула-1" - не виступ однієї людини?

- Успіх у будь-якій життєвій ситуації - це командна робота. Один ти робиш те, що можеш. У команді ти сильніший. "Формула-1" - командна робота, а не шоу однієї людини.

- Ви привели "Бенеттон" і "Феррарі" до чемпіонського титулу і допомогли на шляху до успіху "Мерседесу". Ці періоди можна порівнювати?

- У мене були схожі завдання. Спершу ми будували команду в "Бенеттон" 4-5 років, потім те ж саме було в "Феррарі". Ми намагалися зробити те ж саме в "Мерседесі" за коротший період. У них була одна спільна деталь - Росс Браун. Подумайте про це.

Фото: EPA/UPG

- Для поліпшення результату ви аналізували результати всіх суперників чи тільки кращих?

- Для прогресу, для пошуку нових кроків для поліпшення потрібно дивитися не тільки на машину, на себе, потрібно дивитися на інших гонщиків. Не тільки на лідерів - всі мають якісь особливості. Я стежив за усіма.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram