>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Президентом ФІДЕ обрано колишнього російського віце-прем'єра Дворковича

Його опонент звинуватив Росію в політичному тиску.

Президентом ФІДЕ обрано колишнього російського віце-прем'єра Дворковича
Аркадий Дворкович
Фото: Росконгресс

Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) обрала своїм президентом колишнього російського віце-прем'єра Аркадія Дворковича.

На Генеральній асамблеї ФІДЕ в Батумі в середу за його кандидатуру проголосувало більшість президентів національних федерацій шахів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У виборах брали участь три кандидати: Дворкович, Георгіос Макропулос з Греції і англієць Найджел Шорт, але останній до початку голосування зняв свою кандидатуру.

Опонент Дворковича, президент грецької шахової федерації Георгіус Макропулос залишився незадоволений підсумками виборів. "Одному з кандидатів надавав активну допомогу дипломатичний корпус його країни. Справа дійшла навіть до того, що шахові федерації різних країн змушували віддати свій голос за мого опонента. Ці вибори набули політичного характеру", - заявив Макропулос.

З 1995 року президентом ФІДЕ був інший росіянин Кірсан Ілюмжинов. У 2015 році його повноваження були обмежені, оскільки він потрапив під санкції Мінфіну США за звинуваченням у підтримці режиму сирійського президента Башара Асада. Влада США визнала його причетним до нафтових угод між сирійською владою і "Ісламською державою".

ФІДЕ просила Ілюмжинова добровільно піти у відставку, оскільки через нього федерація зіткнулася з фінансовими проблемами і репутаційними втратами. Ілюмжинов заявив, що нікуди не піде.

У липні 2018 року Ілюмжинова відсторонили від посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram