>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Незмінний президент IBU пішов з посади через корупційний скандал

Йому закидають приховування інформації про допінг російських біатлоністів.

Незмінний президент IBU пішов з посади через корупційний скандал
Фото: EPA/UPG

Президент Міжнародної спілки біатлоністів (IBU) Андерс Бессеберг покинув свою посаду на час розслідування через звинувачення в корупції.

Про це йдеться на сайті IBU.

Віце-президент IBU росіянин Віктор Майгур не зайняв посаду Бессеберга, тому тимчасово виконувачем обов'язків президента Спілки став віце-президент з фінансів Клаус Ляйстнер.

Відсторонення Бессеберга пов'язане із корупційним скандалом. Австрійська поліція звинувачує Бессеберга в отриманні хабара на суму 2,3 млн крон (240 тисяч євро). Гроші глава IBU нібито отримав за приховування позитивних допінг-проб російських біатлоністів. Йому загрожує до п'яти років ув'язнення за корупцію і до трьох років - за допінгові звинувачення.

За даними норвезького видання VG, 17 із 22 російських біатлоністів, які виступали на Кубку світу і Кубку IBU в сезоні-2017/18, попадалися на допінгу, але цю інформацію приховали. Усього з 2011 року президент IBU приховав 65 позитивних проб спортсменів із Росії. Враховувалися і позитивні проби, і аномальні показники в біологічних паспортах, які свідчать про застосування заборонених речовин. Джерелами інформації служила база РУСАДА, покази Григорія Родченкова й інших анонімних інформаторів.

Бессеберг відкидає звинувачення. "Я не приховав жодної допінг-проби і не отримав жодного євро для так званої "підтримки" інтересів Росії... Звинувачення полягає в тому, що ми недостатньо добре розбиралися з підозрілими допінг-пробами. Я твердо впевнений, що неможливо приховати проби крові за наявної в нас системи. Мене зачепило звинувачення в корупції і покриванні допінгу. Я по-іншому уявляв фінал моєї 30-річної роботи. Але найбільше мене турбує те, що все це позначиться на репутації біатлону", - цитує функціонера видання Nettavisen.

Бессеберг очолює IBU з моменту заснування 1992 року. Термін його повноважень спливає восени 2018 року, на нові вибори голови спілки свою кандидатуру він не виставив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram