>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Антидопінгове агентство WADA відмовилося повернути акредитацію РУСАДА

Участь російських спортсменів у Зимових Олімпійських іграх-2018 під питанням.

Антидопінгове агентство WADA відмовилося повернути акредитацію РУСАДА
Фото: ryb.ru

Рада засновників Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) ухвалила рішення не поновлювати прав Російського антидопінгового агентства (РУСАДА).

Залишаючи чинним рішення щодо РУСАДА, засновники ВАДА відзначили відсутність серед російських спортивних функціонерів "беззастережного визнання висновків з доповіді Макларена", пише Бі-бі-сі.

Діяльність РУСАДА була припинена в листопаді 2015 року після оприлюднення доповіді незалежної комісії WADA, що виявила в Росії підтримувану на державному рівні систему застосування та приховування допінгу. Це призвело до недопуску російської збірної на Параолімпійські ігри в Ріо.

Відсторонення РУСАДА може поставити під питання російську участь у майбутніх Зимових Олімпійських і Паралімпійських іграх 2018 року в південнокорейському Пхенчхані.

Російська делегація в Сеулі вкотре заявила, що приховування фактів застосування допінгу стало результатом злого умислу колишнього керівництва РУСАДА.

10 листопада WADA повідомило про отримання бази даних московської антидопінгової лабораторії з результатами всіх допінг-тестів російських спортсменів, проведених у період з січня 2012 по серпень 2015 року.

В агентстві зазначали, що нові відомості можуть допомогти "посилити вимоги до російської влади про публічне визнання результатів розслідування Макларена".

Яким чином WADA отримало базу даних, в агентстві не уточнили. Газета New York Times писала, що електронний файл з даними надійшов від інформатора. Видання також зазначало, що база даних може надати нові докази вживання допінгу російськими спортсменами і спричинити нові покарання для Росії.

У травні 2016 року незалежну комісію WADA, створену для розслідування застосування допінгу російськими спортсменами, очолив канадський юрист Річард Макларен.

У липні була опублікована перша частина доповіді комісії, в якій сказано, що в Росії з 2011-го по 2015 рік була створена ціла система приховування позитивних допінг-проб російських спортсменів.

У другій частині доповіді, представленій у грудні 2016 року, стверджувалося, що в маніпуляціях з допінг-пробами брали участь більш ніж тисяча російських спортсменів. Крім того, в контексті маніпуляцій з допінг-пробами в доповіді згадувався екс-міністр спорту Росії Віталій Мутко.

Російська влада і спортивні функціонери називали висновки Макларена бездоказовими і покликаними зганьбити імідж російського спорту.

У WADA зазначали, що доповідь містить недостатньо доказів, оскільки московська антидопінгова лабораторія знищила багато зразків допінг-проб, а додаткові запити Макларена до російської влади залишилися без відповіді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram