>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Мінспорту перевіряє інформацію про договірний матч на ЧС-2017 з хокею

"Якщо це виявиться правдою - буду вимагати покарання за всіма нормами спортивного права", - заявив Жданов.

Мінспорту перевіряє інформацію про договірний матч на ЧС-2017 з хокею

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов очікує детальної інформації від Федерації хокею України щодо повідомлень про те, що на Чемпіонаті світу гравці національної збірної "злили" свою останню гру з командою Південної Кореї.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Якщо це виявиться правдою - буду вимагати покарання за всіма нормами спортивного права. Як би прикро не було, ми не маємо права приховувати такі факти, а навпаки - показати приклад боротьби з "договорняками", - написав Жданов.

Він нагадав, що в грудні 2015-го року від імені України він підписав Конвенцію Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями, спрямовану на запобігання, виявлення і покарання, зокрема, так званих "договірних" матчів.

Конвенція закликає Уряди ввести заходи, зокрема законодавчі, для того, щоб запобігати конфліктам інтересів серед операторів спортивних парі і спортивних організацій; заохочувати органи, які регулюють проведення спортивних парі, протидіяти шахрайству; боротися проти нелегальних спортивних парі.

Зі свого боку, спортивні організації та оператори повинні ухвалити та забезпечити застосування суворих правил у сфері боротьби з корупцією, а також пропорційних санкцій та дисциплінарних засобів впливу, які будуть застосовуватися у випадку їх порушення.

"І тоді, і зараз я впевнений, що це - один з важливих і системних документів для сфери спорту в усьому світі. Тому що спортивні змагання - це, насамперед, чесна боротьба, за встановленими правилами. Перемагати має найсильніший", - підкреслив Жданов.

Він також нагадав, що є закон України "Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень", і Кримінальний кодекс доповнений статтею 369-3 "Протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань".

"Договірні матчі були, є і залишаться ганьбою, а ті, хто бере участь в цих схемах, від менеджерів до гравців - повинні бути суворо покарані згідно з чинним законодавством України", - підсумував Жданов.

Нагадаємо, напередодні ЗМІ поширили інформацію про те, що нібито двоє хокеїстів збірної України погодилися "здати" матч збірній Південної Кореї з фіксованою перевагою суперника у два голи. Видання "Обозреватель" опублікувало розписки воротаря Едуарда Захарченка і захисника Володимира Варіводи, які обіцяли повернути по 30 тисяч євро, якщо результат не буде забезпечений.

Матч завершився перемогою команди Південної Кореї 2:1.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram