>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ФІФА опублікувала розслідування про голосування за ЧС-2018 і ЧС-2022

У доповіді Майкла Гарсії не виявилося свідчень суттєвих порушень з боку РФ.

ФІФА опублікувала розслідування про голосування за ЧС-2018 і ЧС-2022
Фото: ukrgazeta.com

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) опублікувала на своєму офіційному сайті повний текст доповіді американського юриста Майкла Гарсії, який розслідував конкурси на проведення чемпіонатів світу 2018-го і 2022 років, виграні Росією і Катаром.

Цьому передувала публікація в німецькій газеті Bild з посиланням на частину звіту. У матеріалі Bild розповідається, зокрема, про 2 млн доларів, нібито виплачені 10-річній доньці чиновника ФІФА.

Доповідь, про яку йде мова, була підготовлена в 2014 році колишнім главою слідчої палати незалежного комітету ФІФА з етики Майклом Гарсією. У завдання Гарсії входило розслідувати звинувачення в корупції, що лунали на адресу ФІФА. Зокрема, він збирав інформацію про те, яким чином Росія і Катар виграли право стати господарями чемпіонатів.

Майкл Гарсія пішов зі свого поста в грудні 2014 року на знак протесту проти того, як Міжнародна федерація футболу вчинила з його доповіддю. За його словами, керівники ФІФА вирішили опублікувати тільки скорочену і "політично зручну версію" його розслідування. Ця 42-сторінкова версія знімала з Катару звинувачення в корупції.

В оприлюдненому зараз документі, зокрема, йдеться, що троє членів виконавчого комітету ФІФА, які брали участь у голосуванні, на літаку катарської футбольної асоціації літали в Ріо-де-Жанейро і за її рахунок відпочивали там у фешенебельному готелі. Крім того, 2 мільйони доларів були переведені на банківський рахунок 10-річної дочки одного з функціонерів ФІФА. Інший функціонер в електронному листі подякував правителям Катару за переказ йому кількох сотень тисяч доларів.

Що стосується Росії, то розслідування не змогло виявити дуже серйозних порушень. У ньому згадуються лише подарунки у вигляді квитків на балет або в Кремль. Однак Гарсія не зміг зібрати всієї інформації, оскільки до моменту проведення розслідування у Росії вже були знищені комп'ютери, якими був оснащений комітет, який готував російську заявку на ЧС-2018.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram