>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Збірну Росії з важкої атлетики відсторонили від Ігор у Ріо через допінг

Санкцію застосовано, "щоб зберегти статус спорту".

Збірну Росії з важкої атлетики відсторонили від Ігор у Ріо через допінг
Фото: EPA/UPG

Збірну Росії з важкої атлетики відсторонено від участі в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро, повідомляє  DW.

Як наголошено в опублікованій у п'ятницю, 29 липня, заяві Міжнародної федерації важкої атлетики (IWF), виконавчий комітет ретельно вивчив питання про участь російських важкоатлетів на Олімпійських іграх Ріо. Зокрема, було вивчено доповідь незалежного експерта Річарда Макларена, який за дорученням Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) розслідував маніпуляції з допінг-пробами російських спортсменів під час зимової Олімпіади 2014 року в Сочі.

Олімпійський комітет Росії (ОКР) заявив на участь в Іграх вісім важкоатлетів. Двоє з них - Тетяна Каширіна та Анастасія Романова - раніше були замішані в порушенні антидопінгових правил, зазначено в документі IWF. Ще четверо спортсменів фігурують у доповіді комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) під керівництвом Річарда Макларена.

"Росіяни не раз завдавали репутації важкої атлетики серйозної шкоди. Тому, щоб зберегти статус спорту, і було застосовано відповідну санкцію", - пояснює своє рішення IWF.

Як повідомляли, 24 липня Міжнародний олімпійський комітет вирішив не відстороняти збірну Росії від Олімпіади в Ріо. Виконком МОК ухвалив, що рішення про допуск до Олімпіади кожного російського спортсмена прийматимуть відповідні міжнародні федерації.

Нагадаємо, на початку минулого тижня було оприлюднено звіт про розслідування, яке проведено на замовлення Всесвітньої антидопінгової асоціації (WADA). Воно показало, що міністерство спорту Росії за підтримки ФСБ і Центру спортивної підготовки збірних команд вибудувало систему підміни проб і фальсифікації результатів тестування російських спортсменів.

Зокрема, під час Олімпіади в Сочі співробітники ФСБ вдавалися до прямої підміни пробірок із сечею спортсменів. А в Московській антидопінговій лабораторії використовували методику приховування позитивних проб, причому рішення про долю спортсменів, яких викрили, приймалося на рівні заступника міністра спорту Юрія Нагорних.

За підсумками доповіді WADA офіційно закликало всі спортивні організації виключити російських атлетів з усіх змагань, включаючи Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро.

Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро пройдуть з 5 по 21 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram