>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

МОК вирішив не відстороняти збірну Росії від Олімпіади

Атлети, які індивідуально пройдуть перевірку на допінг, поїдуть у Ріо.

МОК вирішив не відстороняти збірну Росії від Олімпіади
Фото: EPA/UPG

Міжнародний олімпійський комітет вирішив не відстороняти всю збірну Росії від Олімпіади в Ріо-де-Жанейро, але дискваліфікація легкоатлетів, накладена Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій (IAAF) на російську федерацію, залишається чинною.

Про це повідомив на прес-конференції президент організації Томас Бах, пише Р-Спорт".

"Олімпійський комітет Росії не відсторонено. Якщо є атлети, які кваліфікувалися, вони змагатимуться як команда ОКР, оскільки тільки ОКР може внести атлетів на Олімпійські ігри", - сказав Бах.

Голова МОК заявив, що до атлетів з Росії повинна застосовуватися презумпція невинуватості, тобто "чисті" спортсмени зможуть отримати допуск на Ігри в Ріо індивідуально, пройшовши відповідні тести на допінг в акредитованих лабораторіях.

"Антидопінгові служби Росії та Кенії не відповідають кодексу WADA, як ми можемо бачити зі звітів WADA і комісії. Вони кидають дуже серйозну на тінь на невинуватість усіх атлетів із цих країн. До атлетів із цих країн повинна бути застосована презумпція невинуватості. Кожен атлет із цих країн повинен бути визнаний допущеним міжнародною федерацією відповідно до встановленої процедури в індивідуальному порядку, отримавши індивідуальний дозвіл, пройшовши відповідні тести в акредитованих лабораторіях", - заявив Бах.

Спортсмени, яким дозволять брати участь в Олімпіаді, зможуть виступати під російським прапором.

Нагадаємо, 17 червня IAAF відмовилася відновити членство Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА).

Дискваліфікація російської збірної пов'язана з допінговим скандалом, який почався в грудні 2014 року, коли німецький телеканал ARD узявся знімати документальний серіал про допінг у спорті. У першій же частині кілька відомих російських атлетів відкрито або під час зйомок прихованою камерою заявили, що Мінспорту РФ покриває прийом допінгу в Росії.

Протягом наступних місяців німці випустили ще кілька серій. В одній з них йшлося, наприклад, що Володимир Путін міг особисто залагоджувати допінгові справи на міжнародному рівні, а співробітники ФСБ, можливо, причетні до махінацій з допінг-пробами на Олімпіаді в Сочі.

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) після виходу в ефір першої частини німецького фільму вирішило перевірити викладені в ньому дані. У листопаді 2015 року WADA завершило власне розслідування. У підсумковій доповіді організація в цілому погодилася з висновками журналістів. У WADA заявили, що в Росії тренери змушували атлетів приймати допінг, в РУСАДА масово знищували тести, міжнародним легкоатлетичним функціонерам пропонували хабарі, а російські силовики сприяли заміні тестів.

IAAF незабаром відсторонила російських спортсменів від участі в міжнародних змаганнях. Легкоатлетичні заходи світового рівня, які мали пройти в Росії, скасували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram