>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Spiegel: Німеччина купила ЧС-2006 з футболу

Німецький футбольний союз все заперечує.

Spiegel: Німеччина купила ЧС-2006 з футболу

Право проведення чемпіонату світу з футболу-2006 року, ймовірно, було куплено Німеччиною, повідомив у п'ятницю журнал Der Spiegel.

За даними видання, заявочний комітет створив "чорну касу", в яку тодішній виконавчий директор Adidas Робер Луї-Дрейфус (помер у 2009 році) у приватному порядку таємно 2000 року переказав 10,3 мільйони швейцарських франків (13 мільйонів німецьких марок).

Ці гроші надалі не з'явилися ні в бюджеті заявочного комітету, ні в бюджеті організаційного комітету ЧС-2006. Стверджується, що гроші використали для підкупу чотирьох азіатських представників у виконавчому комітеті ФІФА, до якого входять 24 особи. У справу були присвячені керівник заявочного комітету Франц Беккенбауер, президент Німецького футбольного союзу (DFB) Вольфганг Нірсбах та інші високопоставлені спортивні функціонери.

Приблизно за півтора року до ЧС-2006 Луї-Дрейфус зажадав свої гроші назад - у євро сума становила 6,7 млн. Як стверджується, з відома ФІФА зазначену суму переказали на рахунок ФІФА в Женеві як внесок на спочатку запланований, але потім скасований футбольний захід у Берліні. А звідти гроші мали надійти на рахунок Луї-Дрейфуса в Цюриху.

Коментарів від Беккенбауера або Нірсбаха виданню одержати не вдалося. При цьому в заяві, розміщеній в п'ятницю на сайті DFB, футбольний союз визнає, що суму в розмірі 6,7 млн євро, яку в квітні 2005 року переказано на рахунок ФІФА, могли використати не за початковим призначенням. Однак, стверджується в DFB, платіж ніяк не пов'язаний з рішенням про проведення в ФРН чемпіонату світу з футболу-2006, ухваленим п'ятьма роками раніше.

Грошовий переказ DFB загалом нагадує вже відомий платіж Федерації футболу ПАР, стверджує інтернет-портал телекомпанії n-tv. У 2008 році південноафриканці через ФІФА переказали 10 млн євро на рахунок Конфедерації футболу Північної і Центральної Америки і країн Карибського басейну (КОНКАКАФ). Офіційні особи в ПАР стверджували, що скерували ці гроші на розвиток футболу на Карибах, проте припускають, що ці гроші були хабаром за підтримку заявки ПАР на право проведення ЧС-2010 року.

Нагадаємо, про те, що Німеччина купила голоси Океанії заради ЧС-2006, заявляв у травні цього року член виконкому ФІФА і голова Асоціації футболу Конго Констант Омарі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram