>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Платіні задумався про спортивну поліцію

В УЄФА стурбовані поведінкою ультрас

Платіні задумався про спортивну поліцію

Президент УЄФА Мішель Платіні стурбований зростанням націоналізму та екстремізму на футбольних аренах і пропонує створити спеціальну поліцію.

"У минулому хулігани і різного роду фанатики були господарями на футбольних стадіонах. В останні місяці відбулися події, які нагадали мені минуле. Деякі з нас випробували це на собі. Щодо мене це було рівно 30 років тому. Ніхто не хоче повторення подій. Ми маємо запровадити жорсткіші заборони на європейському рівні і - скажу це знову - створити європейську спортивну поліцію. Я закликав до цього ще у 2007 році, коли мене вперше вибрали", - цитує BBC слова Платіні.

Нагадаємо, 30 років тому в європейському футболі сталася трагедія. Під час фіналу Кубка чемпіонів між "Ліверпулем" і "Ювентусом" (за який грав Платіні), який відбувся у Брюсселі на "Ейзелі", через заворушення на трибунах загинуло 39 людей (переважно італійці), понад сотня отримали травми. За гарячими слідами вирішили відсторонити всі англійські клуби від усіх турнірів під егідою УЄФА на п'ять років, "Ліверпуль" - на шість (спочатку 10), до сезону 1990/91. Також 14 фанатів "Червоних" визнали винними у ненавмисному вбивстві і засудили на три роки позбавлення волі. Пізніше катастрофу описали як "Найтемніший час в історії УЄФА".

Однак згодом з'ясувалося, що англійські фани, на яких спустили всіх собак, не були винними у трагедії. Більшою мірою трагедію спровокували бельгійські поліцейські і організатори матчу, які впустили на старий стадіон (унаслідок заворушень обвалилася одна з трибун) більшу кількість глядачів, ніж можна було. Пізніше англійці звинуватили "Юве", італійську федерацію та УЄФА у змові проти їхнього футболу: у першій половині 80-х англійські клуби домінували в Європі, щорічно виграючи єврокубки. Дискваліфікація серйозно підкосила місцеві клуби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram