>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Англійський футбол продано за рекордні гроші

BT Sport нав'язав гегемонові Sky конкуренцію

Англійський футбол продано за рекордні гроші
Фото: football.ya1.ru

Англійська Прем'єр-ліга продала права на телепоказ найближчих трьох сезонів за рекордні $7,8 млрд. Ігри турніру за цей час поділять на сім пакетів, п'ять із яких дістануться компанії Sky, а ще два - BT Sport.

Згідно з новою угодою, 126 матчів зі 168 поєдинків трьох найближчих сезонів АПЛ, що входять в умовні пакети, покаже телеканал Sky - це п'ять пакетів із семи. Решта два пакети, або 42 поєдинки, дісталися компанії BT Sport. Якщо поділити сумарні $7,8 млрд, які дістануться Прем'єр-лізі за цей період часу, на 168 матчів, то виходить сума, що дорівнює $46 млн за одну гру. Sky показуватиме ранкові матчі туру у суботу та вечірні поєдинки у неділю. BT дісталися ігри вечора суботи.

Торги за трансляцію АПЛ вийшли по-справжньому спекотними. Фахівці передбачали, що права на показ матчів однієї з найсильніших національних першостей планети коштуватимуть охочим $6 млрд, але підсумкова сума перевершила всі очікування.

Мало того, сума підписаного контракту на 68% перевершила поточну угоду на $4,6 млрд, що забезпечує крім Sky і BT ще й BBC.

Компанія Sky, 39% якої належить Century Fox Руперта Мердока, є одним з наймогутніших медіаконцернів світу. BT нав'язала супернику серйозну конкуренцію і продовжила серію футбольних успіхів. Раніше компанія придбала право на показ у прямому ефірі матчів Ліги чемпіонів починаючи з сезону-2015/16.

Додамо, що компанії Sky довелося заплатити за домінування на британському ринку $6,5 млрд, тоді як BT за свої два пакети виклала "лише" $1,3 млрд.

Завдяки новій угоді АПЛ за сумою зароблених на телетрансляціях грошей вийшла на рівень провідних спортивних ліг світу. Так, НБА наприкінці минулого року уклала з компаніями TNT та ESPN дев'ятирічний контракт на $24 млрд. За рік Національна баскетбольна асоціація зароблятиме приблизно ті самі $2,6 млрд, що й АПЛ.

Якщо порівнювати Англію з іншими провідними європейськими футбольними чемпіонатами, то порівняння вийде не на користь останніх. Клуби іспанської Прімери наразі заробляють менш ніж $1 млрд на рік, з яких майже половина дістається "Реалу" і "Барселоні". Схожа ситуація і з іншими європейськими топ-лігами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram