>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Кварцяний розробив нові правила гри: 15 свистків для арбітра, 5 хвилин для лікаря

У Луцьку тепер гратимуть по-новому

Кварцяний розробив нові правила гри: 15 свистків для арбітра, 5 хвилин для лікаря
Фото: tsn.ua

Головний тренер «Волині» Віталій Кварцяний виступив з низкою революційних пропозицій, скерованих на реформування суддівських правил у чемпіонаті України. В інтерв'ю клубній прес-службі досвідчений наставник поділився своїми напрацюваннями та рекомендаціями:

«Ми розробили Додаток до Основних правил і положень Федерації футболу Волині для арбітрів, асистентів арбітрів, резервних арбітрів та інспекторів. Усіх їх взято не зі стелі, а з багаторічної практики і бажання допомогти грі, зробити її видовищною та динамічною. Ми запропонували суддівському комітету доповнити правила, адже життя не стоїть на місці.

Насамперед, це «правило 15 свистків». Зайві, невиправдані свистки позбавляють гру динаміки, а часто провокують агресію на полі. За новими правилами, арбітр зможе зупиняти зустріч не більш ніж 15 разів, окрім, звичайно, початку і закінчення таймів, офсайдів і сутичок на полі. Якщо він свистить більше, то в наступному турі не працює. Таким чином, один з пунктів нашого плану - скасування фіксації дрібних фолів. Це так звана британська методика суддівства.

Щоб зменшити число зупинок гри, ми пропонуємо правило «5 хвилин для лікаря». Якщо гравець впав і протягом 6 секунд не встає і потребує медичної допомоги, то на поле зможе повернутися не раніш ніж через 5 хвилин. Контроль за виконанням правила лягає на четвертого арбітра. Так у футболістів зникне бажання симулювати і валятися на полі, затягуючи гру.

Крім того, арбітр не буде реагувати на падіння гравців, окрім очевидної загрози здоров'ю футболіста, а також заподіяння травми в ділянку голови.

Асистенти матимуть чотири функції - фіксування аутів, кутових і вільних ударів від воріт, офсайдів і взяття воріт. Додам, що хочемо уникнути проблем з компенсованим часом. Часто команди грають на 2-3 хвилини більше, ніж додав рефері. На Волині ж будуть грати рівно стільки, скільки додали. До того ж забороняються заміни в компенсований час. Скасували і систему fair play.

Судді зараз по-своєму трактують боротьбу нападника, якого часто грубо атакують захисники. Іноді форварду дають жовту картку нібито за симуляцію. Після цього гравець «пропадає», боїться отримати ще одне попередження. Тому й немає агресивних нападників, судді «гноблять» футбольну агресію і розвиток атакувального футболу. Якщо нападник упав, то не треба на це реагувати. Зрозуміло, що якщо судді треба, то він призначає пенальті, а якщо йому не вигідно, то карає гравця за симуляцію. Краще не свистіти взагалі, тоді й футболіст гратиме агресивно, і захисники не будуть провокувати, і суддя не буде корупціонувати ситуацію. Ви бачили, як кричать футболісти чи падають під час боротьби?! А все тому, що судді дуже жорстоко реагують на таке. Отже, арбітри не повинні попереджати за симуляцію, взагалі ніяк не реагувати на неї, як і на крики під час боротьби».

Нагадаємо, Кварцяний керує обласною федерацією футболу. Не виключено, що його «інновації» будуть використані в аматорських змаганнях під егідою Волинської федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram