>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Мінмолоді представило дорожню карту спортивної реформи

На зміну радянській моделі прийде європейська

У Мінмолоді представили дорожню карту і концепцію реформування українського спорту. Підготовлена відомством презентація є в LB.ua.

Міністерство зазначає, що, незважаючи на те, що СРСР розпався ще 24 роки тому, український спорт досі живе за радянськими принципами, із застарілими нормативами і тіньовими відносинами. Найближчим часом відомство збирається спробувати змінити ситуацію. Заплановано розширити співпрацю з міжнародними спортивними організаціями, створити умови для рівної конкуренції і розвитку приватних спортивних організацій.

За даними Мінмолоді, Україна посідає 99 місце у світі за рівнем життя і 150-те за її тривалістю. При цьому нинішня система освіти аж ніяк не сприяє здоровому способу життя: 70% першокласників приходять до школи здоровими, а серед випускників похвалитися здоров'ям можуть лише 20%. В Україні 1600 спортивних шкіл, але займається в них лише кожна десята дитина. Це відбувається тому, що спортивна інфраструктура використовується неефективно, а система фізичного виховання надто зарегульована, вважають у міністерстві.

Реформа, яка покликана змінити сформовану ситуацію, спрямована на зміни в чотирьох ключових напрямках: спорт вищих досягнень, масовий спорт, спорт у системі освіти і спортивна інфраструктура.

У рамках реформи спортивні федерації мають отримати більше повноважень для проведення змагань, підготовки й управління збірними командами. Головна зміна в масовому спорті торкнеться спортивних шкіл. За задумом, вони перетворяться на спортивні клуби, що дозволить удосконалити систему їхнього фінансування. На кожну дитину держава виділятиме гроші, які, за вибором батьків, можна буде скеровувати на заняття спортом. Крім того, клуби отримають можливість залучати кошти з різних джерел, не тільки від держави.

Навчальні заклади також отримають можливість створювати секції та залучати адресне фінансування на кожного, хто в них займається. Крім того, заплановано створити відкриті реєстри спортивних об'єктів.

Запуск реформи розрахований на три роки. 2014 року вже пройшов перший етап - аналіз ситуації і розробка дорожньої карти. 2015 року слід прийняти необхідні зміни до законодавства. На 2016 рік заплановано імплементацію реформи.

На думку міністерства, результатом змін буде створення нормальних умов для розвитку спорту і залучення грошей у нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram


У разі повного чи часткового відтворення матеріалів пряме гіперпосилання на LB.ua обов'язкове! Передрук, копіювання, відтворення або інше використання матеріалів, що містять посилання на агентство "Українськi Новини" й "Українська Фото Група", заборонено.

Міжнародний Фонд "Відродження" забезпечує інституційну підтримку редакції LB.UA у межах програми "Соціальний капітал". Матеріали виготовлені в в рамках підтримки відображають позицію авторів і не обов'язково збігаються з позицією Міжнародного Фонду "Відродження".

DepositPhotos IRF Serpstat